Tuzla: Radnici će obustaviti proteste kada tužioci podignu prve optužnice za privatizacijski kriminal

U Tuzli je danas na inicijativu rukovodstva Skupštine TK održan sastanak kolegija Skupštine sa predstavnicima Sindikata solidarnost, zatim sindikalnim predstavnicima firmi uništenih tokom privatizacije, a na kojem su učestvovali predstavnici Vlade TK, Kantonalnog  tužilaštva, Kantonalnog suda i Federalne porezne uprave.

Sudbina radnika

– Sastanak je iniciran kako bi se dobio odgovor na pitanja 20-ak uništenih preduzeća TK i daljoj sudbini njihovih radnika. Tužilac Tomislav Ljubić je kazao kako Tužilaštvo TK intezivno radi na istragama tražeći od nas da obustavimo proteste koje svake srijede organiziramo pred sjedištem pravosudnih institucija u Tuzli, jer, navodno, tužioci ne mogu da rade u takvom ambijentu. Obustavit ćemo proteste, ali kad vidimo da su protiv odgovornih za privatizacijski kriminal tužioci počeli podizati optužnice – kazao nam je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnost.

Na današnjem sastanku, sudeći po reakcijama prisutnih, nije bilo konkretnih zaključaka o daljim potezima vlasti kako bi se iznašla rješenja za probleme radnika koji su privatizacijom svojih firmi ostali na ulici.

Privatizacija firmi

Glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić kazao je da  Tužilaštvo TK vodi značajan broj predistražnih radnji  kad je u pitanju privatizacija određenih firmi u TK, te da su  pokrenuli  dosta pitanja koja su, upravo, na fonu zahtjeva Sindikata solidarnost.

– To su složeni predmeti za koje niti ja niti moji tužioci ne možemo dati garancije kad će biti završeni. U takvim predmetima uključene su i sve agencije za provođenje zakona. Konkretno, kad je u pitanju privatizacija Hotela „Tuzla“ vode se predistražne radnje gdje je angažiran  veći broj ljudi koji rade na preispitivanju svega što je krenulo kao kupnja 67 posto kapitala ovog hotela pa do danas. Tužioci rade, ali molimo Sindikat solidarnosti da preispita svoju odluku da se svake srijede pojavljuju pred sjedištem pravosudnih institucija TK, čime se javnost neosnovano loše senzibilira u odnosu na organe gonjenja i organe presuđenja – kazao je nakon sastanka tužilac Ljubić.

Sastanak u Skupštini TK trajao je skoro tri sata.

Izmjena zakona

– Jedan od osnovnih zahtjeva radnika je da se izmjeni Zakon o stečaju, kako bi prilikom namirenja potraživanja radnici došli na prvo mjesto. Nažalost, to je zakon koji donose viši nivo vlasti i sve što smo sa nivoa kantona mogli do sada učiniti jeste da smo uputili inicijativu za izmjenu ovog zakona.  Očekujemo da predstavnici Sindikata prestanu sa protestima kako bi Vlada, a i organi gonjenja mogli da rade svoj posao kad su u pitanju radnički  problemi o kojima je bilo riječi na današnjem sastanku – kazao nam je predsjednik Skupštine TK Senad Alić.

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: