TUZLA : PORODIČNE DINASTIJE U DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA

Primanje maminih i tatinih sinova i kćerki bez konkursa u Univerzitetsko-klinički centar Tuzla vjerovatno će biti predmet prijave nadležnim inspekcijama i Tužilaštvu TK, koju planira podnijeti grupa mladih doktora uskraćenih i za šansu da dobiju posao u ovoj medicinskoj ustanovi.

Istovremeno, neki od njih planiraju podnijeti i privatne tužbe.

– Iako smo volonterski, bez ikakve naknade, što je također protivzakonito, odradili godinu pripravničkog, staža, nama nije ni pružena šansa da bar pokušamo dobiti posao. Poručeno nam je da čekamo konkurs, koji nikadanije objavljen, a na posaosu primljena djeca političara, direktora i profesora sa UKC-a – kažu razočarani ljekari.

Umjesto javnog konkursa, na kojem bi bila pružena jednaka šansa svima, u UKC su, kako je potvrdio i sam direktor ove ustanove prof. dr. Elmir Čičkušić, na osnovu „procjene“ primljeni, između ostalih, sinovi ministra unutrašnjih poslova Seada Omerbegovića i bivšeg načelnika Srebrenika Envera Mehmedovića te kćerka direktora Termoelektrane Tuzla Fadila Nadarevića.

To, prema svemu sudeći,nisu jedini slučajevi, jer su na sličan način, neki od njih samo nekoliko dana po dobivanju diplome, primljeni kćerka i sin bivšeg kantonalnog ministra Mustafe Burgića iz SDA, dijete člana menadžmenta tuzlanske ispostave „BH Telecoma“ Nusreta Salkića, ali i sin direktora Interne klinike UKC-a Midhata Tabakovića, inače bliskog prijatelja predsjednika SDA Sulejmana Tihića…

– Ima još dosta drugih, ne samo djece nego i bliže rodbine, koji se upošljavaju bez konkursa. Treba pošteno reći da među našim kolegama, djecom profesora, ima osoba koje su bile zaista sjajni studenti, poput kćerke profesora Alečkovića. Suštinsko je pitanje, međutim, zašto i u tim slučajevima nije bilo konkursa, na kojima bi oni svakako dobili posao – kažu nezadovoljni ljekari.

Ništa bolja situacija od one u UKC-u Tuzla nije ni u drugim državnim institucijama. Tako se i na Univerzitetu, na pojedinim odsjecima stvaraju prave porodične dinastije.

Najdrastičniji primjer je Fizička kultura, kojom neprikosnoveno godinama vlada porodica Ferhata Nožinovića, uz kojeg na istom odsjeku predaju i njegova supruga te kćerka i zet.

Povlašten status imaju I djeca pojedinih sudija I tužilaca, koja bez problema, odmah po okončanju fakulteta, dobivaju posao u sudovima i tužilaštvima, a najdrastičniji primjer je slučaj tužioca Ive Iveljića, čiji je sin ekspresno postao stečajni sudija, što je posljednjih godina najpoželjnije mjesto u pravosuđu.

(E. H. – A. H./Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: