Tuzla domaćin regionalnih energetskih susreta

U Tuzli je danas otvoren 5. Program  „ENERGA 2015“, specijalitirani privredni događaj koji objedinjuje sajamsku postavku i konferencijsko-prezentacijske sadržaje.

Sajamski prostor na 6.000 kvadratnih metara smješten u SKPC Mejdan u Tuzli, u periodu od 9. do 12. juna bit će mjesto susreta predstavnika domaćih i inostranih kompanija i institucija iz oblasti energetike.

Sajam je otvorio Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona, koji je, između ostalog, istakao da je logično da se ovakav događaj, jedinstven u ovom dijelu Evrope, događa upravo u Tuzli koja je centar energije i rudarstva u BiH.

-Ovaj grad i Tuzlanski kanton moraju dobiti neku vrstu ekonomske autonomije, a to podrazumijeva upravljanje našom energijom i ugljem. Razvijanje energetskog sektora zajedničkim snagama doći ćemo do novih radnih mjesta. Tuzlanski kanton je lider u BiH kada su u pitanju energetski resursi, a gradnojm radnjom bloka 7 TE Tuzla i izgradnjom Termoelektrane u Banovićima dodatno ćemo ojačati poziciju – kazao je Gutić.

Bruno Bojić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je jedan od organizatora sajma, kazao je da ova orgnizacija već petu godinu pruža podrška Programu „Energa“

-Jedna od najvećih šansi Bosne i Hercegovine jesu energetska efikasnost i energetski potencijali, ali 25 posto kompletnog energetskog potencijala posebno hidropotencijala nije iskorišteno u BiH. Nadam se da će ova vlast razvijati bolju intereakciju sa svim onima kojima žele investirati u našoj državi – istakao je Bojić.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, na otvaranju je govorio u ime grada domaćina istakavši da je da Tuzla grad energije, te ako je pravilno iskoristimo, čemu Tuzla teži, možemo poboljšati ekonomsko stanje u cijeloj državi.

-Tuzla je prvi grad sa velikim brojem projekata na polju energetske efikasnosti koji ima strategiju energetske efikasnosti kao i ekološki plan. Moramo nastaviti sa zagovaranjem obnovljivih izvora energije kao i energetske efikasnosti,  jer su u njima ogromne mogućnosti razvoja i ušteda u potrošnji energije – poručio je Imamović.

Na svečanom otvaranju gostima su se obratili, Zlatko Alidžanović, direktor Uprave Tuzlanskog sajma, Emir Šabić, trgovinski savjetnik, koji je pročitao pismo Edvarda Fergusona, Ambasadora Velike Britanije u BiH, kao i Admir Softić, pomoćnik ministra za prirodne resurse, energetiku i zaštitu okoliša u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Pismo podrške “Energi“ uputio je i Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH, koji zbog neodložnih obaveza nije prisustovao otvaranju sajma.

Učešće u izlagačkim i prezentacijskim sadržajima sajma uzelo je preko 120 izlagača iz 10 evropskih zemalja, te po prvi put i jedan izlagač iz Kine.

Prisustvo sajamskim sadržajima je besplatno, ali uz prethodnu registraciju putem sajamske  web stranice www.tuzlanskisajam.ba ili na sajamskom info pultu  u SKPC Mejdan.

Organizator programa „ENERGA 2015“ je Tuzlanski sajam.  Pokrovitelji manifestacije  su  Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH. Partneri projekta su  Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna / Gospodarska komora FBiH i Vlada Tuzlanskog kantona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: