Tuzla: Direktor zatvora postao zatvorenik

Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli osudilo je danas bivšeg direktora KPZ Tuzla Hasana Hodžića na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja, a moraće da vrati i 190.000 maraka koje je protivpravno uzeo.

Hodžić je prošle godine uhapšen zbog sumnje da je primao novac za zapošljavanje zatvorskih stražara.

Nakon što bi komisija za prijem stražara po objavljenom konkursu dostavila listu kandidata koji su ispunjavali uslove za prijem, Hodžić je birao one koji su prethodno plaćali zaposlenje.

Optužnicom je obrazloženo da su pomagači Hodžiću dali novac za ukupno 13 zaposlenja. Pojedinačni iznos koji su plaćali stražari pripravnici, da bi kasnije bili zaposleni, kretao se od 7.000 do 20.000 KM.

Hodžić je proglašen krivim i zbog omogućavanja pogodnosti Sedinetu Kariću, koji je zbog poreske utaje osuđen na pet godina zatvora.

Zbog zloupotebe položaja podignuta je optužnica i protiv Robina Mujačića, bivšeg Hodžićevog pomoćnika, koji je optužen zbog zloupotreba u poslovanju Privredne jedinice Kozlovac. On je, kao rukovodilac ove privredne jedinice, organizovao isporuku pilećeg i purećeg mesa koje se proizvodilo u Kozlovcu za dva restorana u TK i na taj način sebi je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 11.300 KM.

Nagodbu s Tužilaštvom, nakon priznanja krivice, postigli su Hodžićevi pomagači, koji su pravosnažno osuđeni. Mevludin Babajić, viši inspektor MUP-a TK, osuđen je na pet i po mjeseci zatvora, Fuad Bektić na pet mjeseci, Abdulah Subašić na tri mjeseca i Nermin Sinanović na četiri i po mjeseca zatvora.

Sutkinja Vildana Helić kazala je, izričući prvostepenu presudu, da je Hodžiću uračanato i vrijeme provedeno u pritvoru od 16. aprila 2014. do jučerašnjeg dana.

NN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: