Tužilaštvo TK istražuje smrti četverice mladića na Površinskom kopu Dubrave

Tužilaštvo će u narednom periodu provesti sve potrebne istražne radnje kako bi se donijela tužilačka odluka u predmetu, potvrdili iz Tužilaštva TK

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u novembru ove godine donijelo naredbu o provođenju istrage protiv četiri odgovorne osobe na Površinskom kopu Dubrave koji se nalazi u sastavu Rudnika Kreka Tuzla, zbog pogibije četverice mladića u februaru ove godine, saznaje Faktor.

Nisu obezbjedili

Posjetimo, 21. februara ove godine na površinskom kopu Dubrave, koji se nalazi između Živinica i Kalesije, nakon što su ih zatrpale velike količine zemlje, smrtno su stradali Adel Šehić, Reuf Alibašić, Alem Dedić i Edin Herić. Radi se o mladićima koji su kopali ugalj da prehrane svoje porodice.

Devet meseci kasnije, potvrđeno je za naš list, istraga je otvorena protiv tehničkog rukovodioca na kopu, dva tehnička rukovodioca za pojedine segmente rada na Površinskom kopu Dubrave i tehničkom rukovodiocu službe zaštite na radu.

-Oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u sticaju sa krivičnim djelom oštećenje zaštitnih naprava na radu, a vezano za nesreću prilikom koje su smrtno stradala četiri mladića tokom iskopavanja uglja na ovom kopu u februaru 2015. godine. Oni su osumnjičeni da su kao odgovorne osobe u Rudniku Kreka Tuzla, odnosno PK Dubrave, propustili postupati po propisima i tehničkim pravilima prilikom površinskog iskopavanja uglja, te da nisu obezbijedili mjesto izvođenja radova od neovlaštenih ulazaka trećih osoba – kazao nam je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

Podsjeća da su tokom predistražnog postupka, a po naredbi Tužilaštva, obavljeno rudarsko i geološko vještačenje na Površinskom kopu Dubrave, te su u nalazima i mišljenjima vještaka utvrđene određene nepravilnosti i odstupanja od pravila i propisa površinskog iskopavanja uglja na ovom kopu.

Federalni inspektor

-Tužilaštvo će u narednom periodu provesti sve potrebne istražne radnje kako bi se donijela tužilačka odluka u predmetu – kazao nam je Arnautović.

Još u aprilu ove godine Nuraga Duranović, federalni rudarski inspektor je, nakon što se uradio izvještaj o tragediji, za Faktor kazao da su uočene nepravilnosti na površinskom kopu.

-Ima nepravilnosti i to je napisano u stručnom mišljenju. Ali, detalje ne možemo iznositi prije Tužilaštva. Odradili smo svoj stručni dio, a na Tužilaštvu je da na osnovu tog mišljenja cijeni da li ima elemenata da se pokrene krivična odgovornost prema nekome ili ne – kazao nam je tada Duranović.

 

 

 

 

 

(S.K. / Faktor.ba)

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: