Turski privrednici u posjeti TK-a: Razgovori o mogućnostima investiranja i širenju poslovnih ideja

Delegacija Privredne komore grada Vana iz Republike Turske danas je u Tuzli razgovarala sa privrednicima iz Tuzlanskog kantona (TK) o mogućnostima investiranja u ovaj kraj, a dogovorene su i posjete sajmovima, te promocije bh. proizvoda u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Dobro smo upoznati s dešavanjima u BiH tokom 90-ih godina. Kako se slične stvari ne bi ponovile, želimo poboljšati ekonomske i privredne odnose. Polazimo od toga da tamo gdje se investira, poboljšava produktivnost i jača ekonomija, može biti samo mir. Zbog brojnih sličnosti, smatramo da u budućnosti možemo realizirati skupa brojne poslovne ideje i planove˝, rekao je Necdet Takva, predsjednik Privredne komore u gradu Van.

Takva je rekao da je sa ekipom od 25 mladih i dinamičnih ljudi došao da se upozna sa potencijalima Tuzlanskog kantona. Govoreći o gradu iz kojeg dolazi, rekao je da je prema broju stanovnika, Van na 19. mjestu u Turskoj, dok je po svojoj veličini šesti, odnosno grad Van ima površinu poput BiH.

˝Također, ovo geografsko područje nam odgovara i ponosni smo što smo u zemlji koja se sve više približava Evropskoj uniji˝, izjavio je Takva.

Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva TK-a, naveo je da je ovo samo jedan u nizu početaka dobre saradnje.

˝Činjenica je da se i Udruženje BIGMEV obratilo Vladi TK-a s konkretnim vidovima saradnje, pa trebamo iskoristiti ovu posjetu i otvorene ruke saradnje iz Republike Turske. Jučer je u ambasadi Republike Turske u Sarajevu potpisan sporazum od 14 tačaka. Privrednicima iz TK-a ponuđeno je da po simboličnoj uplati od 111 KM putuju i učestvuju na sajmu, te prezentiraju svoje proizvode˝, izjavio je Hodžić.

Domaćin susreta je Kantonalna privredna komora Tuzla, čiji je direktor Nedret Kikanović govorio o porastu izvoza iz Tuzlanskog kantona u Republiku Tursku.

 

 

 

 

 

(Anadolija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: