Trgovci s Gradske pijace u Živimicama štrajkuju glađu zbog inspekcijskih kontrola

Trgovci na Gradskoj pijaci u Živinicama jučer su stupili u štrajk glađu, a kao razlog za takav potez navode to što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP), po anonimnom dopisu, obavila inspekcijski nadzor na pijaci. Inspektori su nadzor obavili tražeći rješenje o dozvoli za rad.

Radnici, koji su se okupili na ulazu u pijacu, smatraju da ih neko ciljano želi zatvoriti, da njih oko 120 ostane bez posla.

Novčane kazne

– Kantonalna uprava za inspekcijske poslove kontrolira samo ovu pijacu. Iako ispunjavamo minimalne tehničke uvjete, neko nas želi zatvoriti. Proteklih dana inspektori su nekim našim kolegama uručili rješenje o zabrani rada i novčanu kaznu od po 300 KM. Preostale dvije pijace na području naše općini ne ispunjavaju minimalne tehničke uvjete i radnici na njima nemaju dozvole za rad pa njih niko ne dira – kaže Mirnes Goletić, predsjednik Udruženja pijačnih radnika.

Kako navodi, iz inspekcije im je rečeno da će u narednim danima biti još kontrola te da će svima koji ne budu imali dozvole biti zabranjen rad. Radnici su poručili da će na pijaci ostati do utorka, a ako do tada ne dobiju garanciju da će kontrole i kažnjavanja prestati, štrajk će nastaviti pred zgradom KUIP-a u Tuzli.

Osnovno pravo

Ogorčeni trgovci navode da, dok se uređene države trude svojim građanima pružiti što bolje uvjete za rad, kod nas ljudima uskraćuje njihovo osnovno pravo – da svojim radom izdržavaju porodice.

– Drugu godinu zaredom, na početku sezone neko nas želi zatvoriti. Uložili smo novac i ispunili minimalne tehničke uvjete, ali nekome je očito cilj da naša djeca nemaju šta jesti. Direktor KUIP-a Besim Duraković u lice nam je rekao da će nam svima zabraniti rad – kazao je Muhamed Kamberović, jedan od trgovaca.

Šta kažu u KUIP

Iz KUIP-a je potvrđeno da su njihovi inspektori proteklih dana kontrolirali radnike na Gradskoj pijaci u Žvinicama.

– Po anonimnoj prijavi izvršena je provjera rade li u krugu Gradske pijace registrirani trgovci ili neregistrirane osobe koje plaćaju zakup. Neki trgovci nisu imali odobrenje za rad i dobili su rješenje o zabrani daljnjeg rada – kazao je Besim Duraković, direktor KUIP-a.

 

 

 

 

 

 

(S. MUMIĆ/Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.