Trgovci od četvrtka plaćaju naknadu za plastične kese

Uredba o naknadama za plastične kese tregerice stupa na snagu 12. februara 2015. godine, a obveznici plaćanja naknade su trgovci registrirani na području Federacije BiH (trgovačke radnje, marketi, supermarketi, pekare, kiosci, apoteke, prodavnice mješovite robe i dr.) koji troše za vlastite potrebe ili stavljaju u promet plastične kese tregerice.

Ova uredba odnosi se na plastične kese tregerice čija debljina stijenke ne prelazi 20 mikrona i koja nema posebno izrađene ručke, nego su one sastavni dio plastične kese.

Naknada se uplaćuje Fondu za zaštitu okoliša FBiH radi stavljanja u promet plastičnih kesa i to dva puta godišnje na osnovu izvještaja o količini plastičnih kesa stavljenih u promet, u obračunskim periodima i rokovima, na obrascu čiju formu i sadržaj propisuje Fond.

KOJE SU OBAVEZE TRGOVACA

Tri su koraka u izvršavanju obaveze:

Popuniti tačno i potpuno formu izvještaja koju propisuje Fond o plasmanu kesa „tregerica“i napraviti obračun naknade,
Izvršiti uplatu obračunatog iznosa,
Dostaviti izvještaj i uplatnicu na adresu Fonda.

Izvještavanje prema Uredbi vrši se dva puta godišnje i to od 01.01. do 30.06. – izvještavanje je do 31.07. tekuće godine. Drugi obračunski period od 01.07. do 31.12. – izvještavanje je do 31.03. naredne godine. S obzirom da Uredba stupa na snagu 12. februara, u prvom izvještaju navesti taj datum.

VISINA NAKNADE

Naknada za stavljanje u promet plastične kese koja je obuhvaćena izvještajem je 0,05 KM po komadu, odnosno 50 KM po jednom pakovanju od 1.000 komada.

Za stavljanje u promet neprijavljenih plastičnih kesa koje nisu obuhvaćene izvještajem naknada iznosi 0,08 KM po komadu, odnosno 80 KM po pakovanju od 1.000 komada i obaveza plaćanja ove naknade utvrđuje se rješenjem nadležnog inspekcijskog organa.

Novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 KM bit će kažnjen obveznik plaćanja koji ne uplati naknadu shodno odredbama ove uredbe, ne dostavi izvještaj o količini plastičnih kesa stavljenih u promet, odnosno ne dostavi dokaz o uplati propisane naknade. Kazna od 500 do 2.000 KM predviđena je i za odgovornu osobu.

Nadzor nad provedbom Uredbe vrše nadležne uprave za inspekcijske poslove, inspekcija zaštite okoliša i tržišna inspekcija, a svako u okviru svojih nadležnosti na razini Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, grada i općine.

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

Godišnja potrošnja plastičnih kesa u BiH iznosi više od milijardu komada godišnje, a mjesečno sto miliona. Prosječan vijek korištenja tanke plastične kese je 12 minuta, nakon čega najčešće završava u prirodi ili kao ambalaža za kućno smeće na nekoj od kontrolisanih deponija.

S obzirom da se razgrađuju stotinama godina, onemogućuju čak i razgradnju organskog otpada koji se u njima deponuje. Cilj uvođenja naknade za kese je smanjenje njihove upotrebe, a to bi značilo stimulisanje stanovništva da koriste alternativna rješenja, platnene i papirne vrećice, odnosno čvršće, višekratne plastične kese.

NAP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: