Transparency International: FIFA mora provesti reforme

Vodeća svjetska nevladina organizacija posvećena suzbijanju korupcije i kriminala “Transparency International” preporučila je Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) da naruči neovisnu istragu o optužbama za korupciju unutar svojih redova.

Afere su narušile reputaciju i vjerodostojnost FIFA-e zbog čega “Transparency International” predlaže da se provedu nužne reforme, koje bi nadgledalo neovisno tijelo, sastavljeno od sponzora, predstavnika klubova, novinara, navijača.

Također, najveća svjetska antikorupcijska organizacija predlaže FIFA-i da objavi svoje detaljne finansijske izvještaje, koji bi uključivali i podatke o plaćama i premijama svih službenika, te da ograniči mandate izabranim dužnosnicima, da insistira na tome da svi nacionalni savezi provedu reforme, koje su nužne prije nego što im bude dozvoljen nastup na velikim takmičenjima.

– Iz FIFA-e uporno ponavljaju kako su za reforme, ali posljednji skandali u vezi sa mitom i korupcijom u vlasititim redovima ostavljaju sumnju u njihove namjere – kazala je Silivija Šenk (Sylvia Schenk), viši savjetnik za sport pri “Transparency Internationalu”.

U svom izvještaju “Transparency International” naglasio je da FIFA, iako ostvaruje ogromne prihode, nema nikakve odgovornosti prema vanjskom svijetu zbog čega se smatra da u skorije vrijeme neće doći do značajnih promjena.

Najveći skandali

– Dvojica članova Izvršnog komiteta pokušala su, navodno, prodati svoje glasove prilikom izbora domaćina svjetskih prvenstava 2018. i 2022. (kasnije su organizaciju dobili Rusija i Katar) zbog čega su izbačeni iz FIFA-e.

– Predsjednik Azijske konfederacije Muhamed bin Hamam doživotno je izbačen zbog navodnog pokušaja kupovine glasova na predsjedničkim izborima u junu, kada je trebao izazvati Blatera. Ostavku je podnio član IK-a Džek Vorner (Jack Warner) nakon što je u istom slučaju pokrenuta istraga.

Od 1961. samo tri predsjednika

– Sa samo tri predsjednika od 1961. godine i imajući u vidu da aktuelnom predsjedniku traje četvrti mandat, jasno je da FIFA ne uvažava standarde rotacije na najvišim pozicijama koji se podrazumijevaju u velikim privrednim ili drugim organizacijama – navodi se, uz ostalo, u izvještaju.

Blaterovo obećanje

Kada je u junu dobio četvrti mandat, predsjednik FIFA-e Sep Blater (Sepp Blatter) obećao je da će osnovati novi komitet, koji bi imao ulogu svojevrsnog nadzornog odbora. Spomenuo je da bi članovi mogli biti bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer (Henry Kissinger) i španski tenor Plasido Domingo (Placido). Do danas nema novih informacija o tome.

 

Dnevni avaz

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: