Toplifikacija – projekat stoljeća za Općinu Živinice

Pred velikim brojem lokalnih aktivista, predstavnika Vlade TK, na čelu sa premijerom Begom Gutićem, te općinskim zvaničnicima, danas je svečano potpisan ugovor o realizaciji projekta toplifikacije Živinica (sekundarni dio 1.faza instaliranje glavnih krakova vrelovoda u gradu Živinice).

“Uz veliko razumjevanje i angažman viših organa vlasti uspjeli smo krenuti u realizaciju projekta toplifikacije Živinica”, rekla je predsjedavajuća Općinskog vijeća Živinice Samra Omić.

Prisutnima se obratio opčinski načelnik Asim Aljić, i tom prilikom podsjetio da je još početkom 2002. godine potpisan Protokol o namjerama i privremenom regulisanju međusobnih odnosa u izgradnji toplovoda i korištenju toplifikacionih kapaciteta u TE “Tuzla”, između Općine Lukavac, Općine Živinice i JP Elektroprivreda. “Na osnovu tog Protokola, predloženo je optimalno tehničko-ekonomsko rješenje, da kapacitet magistralnog vrelovoda bude 45 MWh, što je opcija koja zadovoljava potrebe Živinica za narednih 20-25 godina, dok je maksimalni predviđeni, odnosno projektirani kapacitet iz TE Tuzla za Živinice 70 MWh“ dodao je Aljić.

Toplifikacija 01 10 09 2015 dva

Programom raspodjele kapitalnih sredstava drugim nivoima vlasti Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK Tuzla za 2013. godinu, Općini Živinice dodijeljena su namjenska sredstva u iznosu od 1.512.000,00 KM uz 1.420.000,00 KM na ime osnovice i kamata potraživanja od JP “Elektroprivreda BiH”.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice u Vladi TK Hasan Fehratović je rekao da je projekta toplifikacije Živinica ustvari projekat stoljeća i mnogo će značiti za ovaj kraj. “Priča o toplifikaciji odavno je pokrenuta, a današnjim činom potpisivanja ugovora stekli su se uslovi za konačnu realizaciju projekta. Da ovo ne bi bio čin samo za fotografisanje, sredstva postoje i ja želim uspjeh u ostvarenju živiničkog sna, koji je ustvari projekat stoljeća za Živinice. Podsjećam da u gradu ima veliki broj kotlana i da će Živinice postati čista i zdrava sredina za život ljudi” riječi su Fehratovića.

Toplifikacija Zivinica 02 10 09 2015 tri

Premijer Bego Gutić se osvrnuo na dug period od ideje do realizacije projekta i da su se sada stekli svi uslovi za konačan uspjeh toplifikacije grada. „Čestitam načelniku Aljiću i svim građanima Živinica na ovom značajnom projektu i sigurno je da neće proći još 23 godine do realizacije projekta. Vlada TK će u okviru svojih mogušćnosti pomoći realizaciju ove važne ideje, koja je od značaja za cio naš Kanton” podcrtao je premijer Gutić.

Nakon potpisivanja ugovora o realizaciji projekta, koji su potpisali općinski načelnik Asim Aljić i direktorica firme izvođača radova Termovent Nedžada Radić, obavljen je i svečani čin početka radova.Finasijer ovog dijela toplifikacije Živinica u vriednosti od 1,5 milion KM je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: