TK:DOGOVORENA “CRVENO-ZELENA” KOALICIJA

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK-a zakazan je za ponedjeljak, 20.decembra kada bi se trebali  konstituisati klubova poslanika konstitutivnih naroda i kluba ostalih u Skupštini Tuzlanskog kantona i predlaganje kandidata za izbor na mjesto predsjednika ili zamjenika predsjednika Skupštine. Također, na nastavku konstituirajuće sjednice kantonalnog parlamenta trebali bi biti izabrani delegate za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Nezvanično saznajemo da su na jučerašnjoj sjednici kantonalnog odbora SDP-a Tuzla privaćeni zaključci i upute vrha stranke za formiranje skupštinske većine sa poslanicima SDA i NS Radom za boljitak.

Ukoliko se obistine ovi navodi nova parlamentarna većina u Skupštini TK-a imala bi 25 poslanika (SDP – 13, SDA – 10 I NSRZB – 2 poslanika).

Kada je u pitanju raspodjela vlasti u TK-u, SDA bi dobila mjesto predsjednika Skupštine, koje je već ranije rezervisano za Bajazita Jašarevića, dok bi Sead Čaušević iz SDP-e bio novi premijer Vlade TK-a.

Također, dogovoreno je da  SDP-e delegira dva poslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, dok bi SDA delegirala jednog poslanika iz reda bošnjačkog naroda. Ranije su izabrani delegati iz reda hrvatskog i srpskog naroda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: