TK: Povećanje broja registriranih turista

Tuzlanski kanton u 2015. godini posjetilo je oko 45.000 registriranih turista, što je povećanje za 13,94 posto u odnosu na godinu prije, podaci su to Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Inspekcijski nadzor

Od ukupnog broja registriranih posjetilaca, više od 27.000 je domaćih turista, dok ostatak dolazi izvan BiH. Najviše interesiranja turisti su pokazali za jezera u Tuzli i Centar za medicinsku rehabilitaciju i liječenje “Banja Ilidža“ u Gradačcu.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić (SBB) ističe da je broj turista daleko veći, ali da je veliki problem to što se njihov boravak u TK ne evidentira. Zbog toga je posljednjih nekoliko mjeseci pojačan inspekcijski nadzor kako bi se sankcionirali svi oni koji izbjegavaju registraciju turista.

– U smještajnim objektima na našem kantonu tokom 2015. godine ostvareno je 127.817 noćenja, što je za 23,72 posto više nego u 2014. Od ukupnog broja noćenja, 36 posto je ostvareno na području općine Gradačac, 30 posto u Tuzli, zatim slijede Kladanj sa 15 posto, Lukavac, Srebrenik… Najmanja posjeta turista zabilježena je u Teočaku, Kalesiji, Doboj-Istoku, Čeliću – ističe Gluhić.

Pojašnjava da je Ministarstvo na čijem je čelu pokrenulo aktivnosti radi promoviranja ovih općina u kojima je zabilježena najmanja posjeta.

Malo reklama

– To su općine koje imaju šta ponuditi, ali nisu dovoljno izreklamirane. Kalesija ima bogato kulturno-historijsko naslijeđe i dosta starih džamija. Čelić ima vrlo lijepe bazene i smatramo da posjeta u ovim mjestima može i mora biti bolja – decidiran je ministar.

Gluhić naglašava da turisti u prosjeku u TK borave dva do tri dana, a da im je na raspolaganju 740 soba s gotovo 1.700 ležaja.

Ugostiteljski objekti

Shodno podacima Federalnog zavoda za statistiku, na području TK u 2015. godini bilo je registrirano 2.314 pravnih i fizičkih lica kojima je djelatnost bila pružanje usluga u ugostiteljstvu. Najveći broj ugostiteljskih objekata registriran je na području općine Tuzla, zatim u Lukavcu, Gradačcu, Gračanici…

Najniže plaće

Zaključno sa 31. 12. 2015. godine u TK je bilo 83.427 zaposlenih, a od toga je na poslovima hotelijerstva i ugostiteljstva 2.986 radnika, što je 3,32 posto više u odnosu na 2014. godinu. No, plaće uposlenih u ovom sektoru su među najnižim plaćama u TK i pokazuju trend daljnjeg smanjivanja, stoji u zaključku Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja.

 

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: