TK: Obavještenje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove

mlijeko2Obavještavamo građane Tuzlanskog kantona da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK-a došla u posjed zvaničnih informacija vezanih za sporno mlijeko kontaminirano aflatoksinom, te koristimo priliku da iste upoznamo da je i ministarstvo poljoprivrede R Hrvatske potvrdilo da su stigli rezultati analize hrvatskog mlijeka iz Beča i da su dobili pozitivne rezultate na 11 uzoraka.

Takođe iz istog izvora potvrđeno je da kontaminacija potiče iz stočne hrane kojom su hranjena muzna grla.

S obzirom da nije isključeno da se sporna stočna hrana koristila i u BiH koristimo priliku da skrenemo pažnju svim proizvođačima mlijeka sa prostora Tuzlanskog kantona da u okviru vlastitih programa samokontrole povedu računa o ovoj opasnosti i da pojačaju uzorkovanje svojih proizvoda na aflatoksine.

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK-a intezivno vrše službeno uzorkovanje mlijeka svih proizvođača koji se nalaze na policama tržnih centara na prostoru Tuzlanskog kantona i vrše analizu pomenutog mikotoksina.

U slučaju da analize referentnih labaratorija pokažu pozitivne rezultate na bilo kojem uzorku mlijeka, isto će biti neškodljivo uništeno, a javnost blagovremeno informisana.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: