TK: O KREDITNOJ PREZADUŽENOSTI I UPRAVLJANJU LIČNIM FINANSIJAMA GRAĐNA

Radi upoznavanja projekta pružanja savjetodavnih usluga građanstvu u pogledu kreditne prezaduženosti i upravljanja ličnim finansijama, predstavnici Međunarodne finansijske korporacije (IFC), održali su danas sastanak s predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona (TK).

Prezaduživanje je, osim finansijskog i bankarskog problema, također i socijalni problem s kojim se susreće svjetsko, pa time i bh. društvo, a agencije ovog tipa mogu biti efikasan alat za pomoć građanima koji se nađu u takvoj situaciji, istaknuto je danas.

Kantonalna ministrica razvoja i poduzetništva Dijana Bilanović je istakla da je Vlada TK-a svjesna postojanja ovog problema.

„S obzirom na razvojne i socijalne aspekte ovakvih projekata, koji s jedne strane rješavaju problem građana, a s druge otvaraju mogućnosti za daljnji razvoj i djelovanje osoba nakon što riješe problem prezaduženosti, ovo je svakako pitanje koje zaslužuje pažnju Vlade Tuzlanskog kantona“, istakla je ministrica Bilanović.

Zaključeno je da predstavnici Centra za finansijsko i kreditno savjetovanje dostave Vladi Kantona planove daljnjeg djelovanja i razvoja Centra i analize trenutnog stanja i trendova u pogledu kreditne prezaduženosti i upravljana ličnim finansijama da bi se Vlada što kvalitetnije upoznala o ovoj problematici.

Osim ministrice Bilanović, direktora Centra Adnana Mešića i Nataše Goronja, voditelja projekta za mikrofinansiranje u BiH pri Međunarodnoj finansijskoj korporaciji, sastanku su prisustvovali Roy Pratt, savjetnik u Međunarodnoj finansijskoj korporaciji, savjetnici premijera TK-a Jasna Hivziefendić i Igor Rajner, te direktorica mikrokreditne fondacije Mi-Bospo Nejira Nalić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: