TK: Nove uštede uz smanjenje osnovica za obraćun plaća

Nakon urađene projekcije prihoda i rashoda do kraja 2015. godine, Ministarstvo finansija u Vladi TK utvrdilo je da će u ovogodišnjem budžetu nedostajati oko 20 miliona KM za sve iskazane potrebe.

Resorni ministar Jakub Suljkanović (SDA) kaže da će se od budžetskih korisnika tražiti novi modeli za eventualne uštede, a najavio je i da će kroz dijalog sa sindikalnim organizacijama pokušati umanjiti osnovicu za obračun plaća, čime bi se ostvarile značajne uštede.

Predsjednici sindikata budžetskih korisnika s kojima smo jučer razgovarali nisu čuli za planove Ministarstva finansija, a u proteklom periodu iz Vlade TK nije došlo nikakvo obavještenje da će se u budućnosti razgovarati i o toj temi.

– Naš stav je jasan I nećemo pristati ni na kakvo smanjenje plaća. Imamo potpisane anekse kolektivnog ugovora, utvrđenu osnovicu i koeficijente za obračun plaća i nemamo mandat Glavnog odbora da uopće razgovaramo o toj temi – kaže Admir Terzić predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK.

Inače, aktuelni saziv Vlade TK je opterećenkreditnim zaduženjem od 20 miliona KM, akumuliranim deficitom iz prethodnih godina u iznosu od 93 miliona KM, alii sa 8 milionaKM otplatnih sredstava I 15 miliona KM vještački namaknutih sredstava u budžet TK za 2015. godinu.

Deficit i kreditna opterećenjaotplaćivat će se godinama, a najveća stavka u budžetu odnosi se na isplate plaća budžetskih korisnika i iznosi oko 215 miliona KM. Izuzetno teška situacija je usložnjena činjenicom da je TK dosegao maksimalni limit od 10 posto kada su u pitanju kreditna zaduženja

U prvih šest mjeseci u budžetu TK ostvareni su prihodi u iznosi od 137 miliona KM. Vlada TK se, kako navodi Suljkanović, maksimalno domaćinski odnosila prema budžetskim sredstvima. Samo dva preduzeća u nadležnosti Kantona poslovala su pozitivno u minulom periodu. To su vodoprivredno preduzeće „Spreča” i Rudnik soli Tuzla, koji su ostvarili dobit od oko 100.000 KM.

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: