TK: Najviše novca ide za liječenje bolesti kardiovaskularnog sistema

Prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK, u prošloj godini za lijekove u TK potrošeno je 38.802.895 maraka, od čega na teret ovog zavoda čak 37.910.709 maraka.

Ukupna izdvajanja

Sudeći po vrsti potrošenih lijekova, građani TK trenutno najviše boluju i liječe se od kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, dijabetesa…

Prema podacima ZZO TK u 2015. godini, za lijekove namijenjene liječenju bolesti kardiovaskularnog sistema izdvojeno je više od 15 miliona maraka, što iznosi oko 40 posto ukupnih izdvajanja za lijekove koji se nalaze na utvrđenoj esencijalnoj listi lijekova TK.

– Na našoj esencijalnoj listi prisutna je kompletna paleta lijekova za kardiovaskularne bolesti, i to od više proizvođača. U ovoj grupi su svakako i lijekovi za hipertenziju, od čega svakodnevno obolijeva sve veći broj građana. Nema više pravila kad su u pitanju oboljeli od kardiovaskularnih bolesti, tako da je, prema informacijama kojima raspolažemo, sve više mlađih osoba koje uzimaju lijekove protiv visokog krvnog pritiska, poremećaja ritma srca – kaže za naš list dr. Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva u Vladi TK.

Ulkusne bolesti

Drugi po količini potrošnje su lijekovi namijenjeni liječenju unutrašnjih organa, posebno ulkusnih bolesti, kao i dijabetesa, zašto je u prošloj godini izdvojeno 9.360.000 maraka.

Podaci govore da je više od 5,5 miliona maraka izdvojeno za lijekove koji djeluju na nervni sistem, a oko dva miliona manje za lijekove namijenjene liječenju respiratornog sistema.

Šta kaže statistika

– Statistički gledano, potrošnja lijekova jeste velika, ali, ako se uporedi s prethodnom godinom, ipak je u 9 grupa lijekova došlo do smanjenja potrošnje. Gledajući po broju izdatih recepata, u odnosu na 2014., taj broj je u 2015. godini smanjen za više od 10 posto, što je posljedica i racionalizacije, ali smanjenja broja oboljelih od određenih bolesti – navodi ministar Hadžiefendić.

Avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: