TK: Bez posla čak 6.000 visokoobrazovanih osoba

U okviru Ljetnog univerziteta, a u organizaciju Univerziteta u Tuzli, Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i Kantonalnog ministarstva razvoja i poduzetništva, održan je okrugli sto o visokom obrazovanju i tržištu rada.

Prema evidenciji Službe za zapošljavanje, u TK-u je registrirano više od 96.000 osoba koje traže posao. Od toga oko 6.000 su visokoobrazovane osobe. Među njima je najviše ekonomista i pravnika, zatim psihologa i pedagoga, navodi Razija Majstorović iz Službe za zapošljavanje TK-a.

U Ministarstva razvoja i poduzetništva TK-a su, pak, prije dvije godine na uzorku od 300 preduzeća s područja kantona vršili istraživanje o potrebnim profilima radne snage na osnovu kojeg je utvrđeno da su deficitarna prije svega tehnička zanimanja – mašinski inženjeri i zanimanja vezana za kompjutersko projektovanje i informatiku.

Učesnici okruglog stola su jedinstveni u ocjeni da iako se sistematski nastoji uskladiti upisna politika s potrebama zapošljavanja, rezultati su i dalje skromni. Na Univerzitetu u Tuzli nastoje zato napraviti korak više. “Ove godine na pojedinim fakultetima dolazi do izmjene nastavnog programa, koje će se uglavnom odnositi na praktični dio nastave”, pojasnila je prof. dr. Snježana Marić, prodekanica za razvoj i ekonomsko finansijske poslove UNTZ-a.

Iako od ukupnog broja nezaposlenih na području TK-a visokoobrazovane osobe u službenim evidiencijama čine tek nešto više od 6%, učesnici okruglog stola smatraju da je problem mnogo veći i složeniji, nego što to statistika pokazuje, jer se sve veći broj mladih visokoobrazovanih ljudi odlučuje posao potražiti van granica naše zemlje.

federalna.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.