Temperature od petka 16 stepeni!

Nevrijeme koje je minulog vikenda zahvatilo Srbiju, orkanski vjetar i snježni nanosi do pet metara, zaobišlo je Bosnu i Hercegovinu jer je prevladavalo jugo.

To je za “Avaz” kazao Damir Šantić, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, naglasivši da će se suho i toplo vrijeme u našoj zemlji zadržati i narednih deset dana.

Topli zrak

– Nismo imali previše oscilacija sa sjevera. Uglavnom je vjetar dolazio s juga i za našu zemlju donosio topli zrak, tako da su nas zaobišli veliki minusi i snijeg – kazao je Šantić.

Kako je pojasnio i klimatolog Željko Majstorović, zaustavljen je prodor hladnijeg zraka iz sjeverne Evrope, zbog čega u BiH neće biti vremenskih nepogoda.

– Uoči vikenda odigrao se sudar toplih zračnih masa koje dolaze s juga i ovih hladnijih iz sjeverne Evrope. Taj front zastao je upravo na granici Save i Dunava. Zbog povećane turbulencije zraka, bilo je i jakog vjetra i nižih temperatura, ali nepogode neće doći do BiH – kazao je Majstorović.

Prema najnovijim meteorološkim prognozama, do sredine februara u našoj zemlji bit će neuobičajeno toplo i suho vrijeme, temperature će prelaziti 15 stepeni.

Manje padavina 

– Trebalo bi da februar bude topliji, s manje padavina u odnosu na prošlogodišnji prosjek. U narednih deset dana neće biti snijega. Imat ćemo dosta oscilacija, tako da slabije padavine u Hercegovini očekujemo u četvrtak. Već od petka doći će do otopljenja, temperature će rasti i kretati se između 10 i 16 stepeni. Više kiše očekuje se za naredni vikend – kazao je Šantić.

 

Poduzeti preventivne mjere za slučaj vremenskih nepogoda

S obzirom na to da je ledena kiša već zahvatila i sjeverozapadni dio Bosne i Hercegovine i da se očekuju vremenske nepogode i u drugim dijelovima zemlje, Ministarstvo sigurnosti BiH poziva sve nadležne institucije da poduzmu sve neophodne mjere kako bi, u slučaju potrebe, svi kapaciteti mogli biti na raspolaganju u što je moguće kraćem vremenu.

Prošla godina među najtoplijim od 1880.


Prošla godina, kako nam je potvrđeno jučer u Hidrometeorološkom zavodu RS, četvrta je globalno najtoplija od kada se vrše meteorološka mjerenja, od 1880.

– Na globalnom nivou, 2013. godina zajedno sa 2003. nalazi se na četvrtom mjestu najtoplijih od kada se vrše mjerenja. Prosječna globalna temperature bila je viša za 0,62 stepena – rečeno je “Avazu” u ovom zavodu.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: