Tadić: Zemljište ne miruje, strahujemo od velikih padavina

Na području Tuzlanskog kantona u zadnjih nekoliko dana reaktivirana su mnoga klizišta čije posljedice je teško predvidjeti. Samo na području Gradačca  reaktivirano je 20 klizišta, te evidentirana tri nova.

– Zemljište, nažalost, ne miruje. Strahujemo od velikih padavina jer su klizišta otvorila velike pukotine u zemlji. Na velikim klizištima gdje su ugroženi objekti izvršeni su preventivni radovi od izrade odvodnih i sabirnih kanala vode, do ugradnje šipova. No, niko ništa ne može garantirati dođe li do velikih padavina. Naše službe su svakodnevno na terenu i evidentiraju sva pomjeranja tla – kazao nam je Tadić.

U mjesima gdje je vremenom došlo do enormne sječe šume, navodi Tadić svakodnevno se primjećuje otvaranje novih pukotina. Samo na potezu Bare – Seljublje, upravo po dijelovima brda gdje je šuma isječena,  golim okom uočljivo je   pomjeranje tla zbog čega mož biti  ugrožena i putna komunikacijaTuzla – Bijeljina.

Inače, kako su jučer saopćili iz KUCZ TK  u naselju Bare u Tuzli prijavljeno je jedno novo klizište, dok je u Kalesiji je  došlo do reaktiviranja dva klizišta i to u predjelu sela Horozovina  gdje je u maju prošle godine klizište zatrpalo nekoliko stambenih objekata.

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: