Svjetski dan radija: Kalesijski Radio Feral ove godine slavi “punoljetnost”, u ratnim danima Radio Kalesija jedini izvor informacija

Danas je svjetski dan radija, medija koji je obilježio dobar dio prošlog vijeka. Na sjednici Opće skupštine UNESCO je proglasio 13. februar kao datum kojim se obilježava ovaj dan, a odabran je u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.

Radio je u 21. je vijek stigao kao njegovo već pomalo staromodno nasljeđe. Izuzet iz terora njegovog veličanstva slike, radio ipak još uvijek ima svoje “fanove” i mnogima je dio svakodnevnice.

Cilj Svjetskog dana radija, podizanje je svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednost radija, poboljšanju međunarodne saradnje te osiguranja pristupa informacijama putem ovog medija.

Redakcija NKP.ba upućuje čestitke kalesijskom FERAL-u.
RADIO FERAL, neovisna radijska stanica, je osnovana 01.05.1998., i ove godine slavi “punoljetnost”.  
Emitira 24 sata programa, svakodnevno (100,4 MHz)

Svakako da treba pomenuti i RADIO KALESIJA, koji je osnovan u toku rata, koji je tada bio jedini medij na području općine Kalesija, i mnogima jedini izvor informacija o ratnim dešavanjima u Kalesiji, ali i drugim dijelovima BiH.

Improvizovani predajnik  u ratnim danima za Radio Kalesiju  je napravio Izet Džafić.

Kroz “Radio Kalesija” u prošli eminentni novinari, ali i drugi, danas ugledni predstavnici kulturnog i društvenog života; Fuad Halilović, Elvir Huremović, Fahrudin Sinanović, Suad Hasanović, Muhamed Alić, Amira Gutić, Jasmin Mešić, Velida Mešić, Elvir Mešić, Suad Musić, Jasmin Babajić…
Danas na RADIO FERAL-u rade: Fuad Halilović, Mevludin Paščaninović, Mirsad Zulić, Omer Mešić, Mirzet Mušanović i Edina Šahmanović.

 

 

(NKP)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: