Svijet: Cijene hrane dostigle novi rekord

Globalne cijene hrane dostigle su novi rekordno visok nivo, a mogle da bi da rastu i dalje, saopštile su danas UN.

UN-ov indeks cijena hrane u februaru je porastao za 2,2 posto i dostigao najviši nivo od kada je Organizacija UN za hranu (FAO) i poljoprivedu 1990. godine počela da prati cijene.

Svjetska organizacija upozorila je da bi cijena nafte mogla dodatno da pogorša već lošu situaciju na tržištu hrane. FAO navodi da su porasle cijene svih grupa hrane, osim šećera, prenosi BBC.

Nafta je dostigla najvišu cijenu u posljednje dvije i po godine uoči početka žetve u nekim od najvećih agrarnih područja u svijetu, izjavio je zvaničnik FAO David Halam.

Međunarodni monetarni fond saopštio je da je “ekstremno zabrinut” zbog ovakve situacije. Portparol ove finansijske institucije Caroline Etkinson rekla je da će najteže posljedice osjetiti siromašni i zemlje sa niskim prihodima, ali da će uticaj biti primijetan svuda.

Cijene žitarica, poput pšenice i kukuruza, te riže, porasle su za 70 posto u posljednjih godinu dana, najviše zbog suša u istočnoj Evropi i poplava u Australiji.

FAO je iznio procjenu da je u prošloj godini opala proizvodnja žitarica i da će uslijediti rast potražnje za poljoprivrednim proizvodima za potrebe prehrane ljudi i stoke, te za proizvodnju goriva.

 

Srna

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.