Svečano obilježen Dan oslobođenja Općine Živinice

Danas je u Živinicama obilježen jedan od najznačajnijih datuma, 18. maj – Dan Oslobođenja Općine Živinice. Svečano obillježavanje Dana oslobođenja započelo je polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju.

Cvijeće su položili predstavnici Općine Živinice predvođeni načelnikom Asimom Aljićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća Samrom Omić Zoletić, zatim predstavnici Skupštine TK-a, Saveza RVI TK-a i RVI BiH, OPŠ/PB i Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”, Udruženje 100% RVI Živinice, Udruga obitelji poginulih i udruženje dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO “Živinički sokolovi”, boračka udruženja, OO SDP Živinice i OO SDA Živinice, Udruženje branilaca veterana linije otpor 91/95, Udruženje “Josip Broz Tito”, Asocijacija mladih SDA Živinice, Asocijacija mladih SDA TK i Asocijacija mladih SDA BiH, predstavnici MZ Dobošnica, OKI Živinice, OKI Čelić, OKI Drina Sapna, SKISO “Sinovi Bosne” Lukavac i Savez RVI Živinice.

IMG_0924

Nakon toga je pušten u funkciju sat na Gradskom bulevaru, otvoren turnir u sjedećoj odbojci, te je održana svečana akademija posvećena obilježavanju ovog značajnog datuma, na kojoj su uručena općinska priznanja i nagrade.

Prigodan referat o ovom značajnom datumu podnijela je predsjedavajuća Općinskog vijeća Živinice Samra Omić Zoletić, a prisutnima su se obratili i Općinski načelnik Asim Aljić te predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Senad Alić.

“Koristim priliku da svim građanima Živinica čestitam 18. Maj – Dan Oslobođenja.  Živinice su tokom rata 1992.-1995. godine bile prepoznatljive po svojim borcima. Ono što uvijek ističem jeste da u poslijeratnom vremenu nisu dobile onaj status koji trebaju i mi ćemo učiniti sve da to ispravimo, da Živinice postanu prepoznatljive i u miru. Mi smo uzeli ovaj datum, dan kada su posljedni pripadnici bivše JNA napustile područje naše općine. Naši borci su branili druge općine, branili BiH na cijeloj njeno teritoriji. Naša obaveza je da nastavimo da se borimo. Imamo više prioriteta na području naše Općine, jedan veliki je projekat Toplifikacije koji je već počeo sa realizacijom, pri kraju smo EKO deponije, te infrastrukturni projekti koji se tiču užeg gradskog jezgra, kao što je dovršetak gradskog bulevara koji iziskuje velika finansijska sredstva i još niz projekata koje ćemo uraditi po mjesnim zajednicama. To su milionski projekti i mi smo u budžetu predvidjeli ta sredstva, uz pomoć viših nivoa vlasti uradit ćemo zaista značajne projekte po pitanju vodosnabdijevanja, kanalizacione mreže, te popravku infrastrukture i asfaltiranja puteva.”, rekao je načelnik Općine Živinice Asim Aljić.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: