Sve veći broj zahtjeva za azil u EU

2Države članice Europske unije dnevno dobiju najmanje 1.000 zahtjeva za azil, a od toga najveći broj podnositelja dolazi iz Rusije, dok su građani Srbije prvi na listi onih koje vlasti najčešće odbiju.

U posljednjih je 12 mjeseci u EU stiglo blizu 350.000 zahtjeva za azil, a samo u prvom kvartalu ove godine broj podnositelja zahtjeva za azil, odnosno ljudi koji žele nastaviti živjeti u Europi, dosegnuo je brojku od 85.000, prenose europski mediji.

Problem velikog broja azilanata najviše pogađa Njemačku, jer blizu četvrtine svih podnositelja zahtjeva za azil na europskom tlu bira ovu zemlju za svoju potencijalnu destinaciju.

Iza nje se nalazi Francuska, potom Švedska, pa Velika Britanija kao četvrta najpopularnija destinacija među tražiteljima azila.

Najnoviji podaci statističkog zavoda Eurostat u Bruxellesu pokazuju kako su u promatranom razdoblju Rusi podnijeli najveći broj zahtjeva za azil, a za njima slijede izbjeglice iz ratom razorene Sirije.

Francuska odbije 84 posto zahtjeva

Prema istim podacima, Francuska je odbila čak 84 posto zahtjeva za azil, zatim slijedi Belgija sa 71 posto odbijenih zahtjeva, Njemačka je odbila njih 65, a Velika Britanija 60 posto podnesenih aplikacija.

Među onima koji prednjače kad su odbijeni zahtjevi, Srbija je na neslavnom prvom mjestu.

Državljani Srbije su najčešće bili odbijani u EU-zemljama, pa je čak 97 posto njihovih zahtjeva negativno riješeno.

Najviše odobrenih zahtjeva za azil imaju državljani Sirije, a njih blizu dvije trećine dobilo je pozitivno rješenje.

Izvor: Agencije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: