Sve manja zainteresiranost: Od milion Bosanaca u dijaspori, samo 27.000 glasalo na izborima

Broj zainteresiranih bh. građana koji žive u inozemstvu za glasanje na izborima u BiH nezaustavljivo opada! Od oko milion naših državljana koji se nalaze van granica svoje matične države, na prošlim općim izborima održanim 2010. godine registrirano je bilo tek 33.000, od čega je svoju građansku dužnost obavilo tek 27.000 ljudi!

Da se radi o rapidnom padu zainteresiranosti bh. dijaspore za izbore u svojoj matičnoj zemlji, govore i podaci da je 2008. godine na lokalnim izborima bilo registrirano 36.000 naših sugrađana.

Brojne greške

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić, koja je s kolegom Vedranom Hadžovićem proteklih dana boravila u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj radi animiranja i edukacije bh. dijaspore da glasa na predstojećim lokalnim izborima, kaže za “Dnevni avaz” da postoji niz faktora kojima bi se moglo objasniti zbog čega je sve manje registriranih bh. državljana u inozemstvu.

– Uočavamo brojne greške prilikom ovih procesa. Tako, naprimjer, obrasci koje dobivamo iz inostranstva nisu potpisani ili nemaju adresu na koju možemo biračima uputiti glasačke listiće. Također, u prilozima registracijskih obrazaca nailazimo na nevažeće dokumente, zatim na kopirane akte koji nisu čitljivi. Od izuzetnog je značaja da još jednom damo upute ljudima u dijaspori da se što više njih do 24. jula registrira kako bi mogli glasati na lokalnim izborima – istakla je Hadžiabdić.

Ona je istakla da bh. građani u tri skandinavske zemlje koje je obišla i u kojima su nove izborne tehnogije uobičajena praksa očekuju puno jednostavniji način registracije i glasanja, i to putem interneta. Navela je da će ove ideje CIK u svom izvještaju uputiti Parlamentu BiH.

– S druge strane, imala sam dojam da se naši birači van BiH osjećaju malo zaboravljeni od političara. Kažu da su ih nekada obilazili, a da je sada toga sve manje. Mnogo je godina prošlo od rata i možda se prirodno sve više gubi kontakt sa zemljom, ali naša dijaspora je sigurno srcem ovdje – kazala je Hadžiabdić.

Članovi CIK-a posjetit će ovih dana i druge dijelove svijeta kako bi bh. dijasporu upoznali s procesom registracije i mogućnostima davanja svoga glasa na izborima. Osim skandinavskih zemalja, putovat će Sloveniju, Njemačku, Austriju i Hrvatsku.

Pošta i direktno

Član CIK-a Suad Arnautović od 2. do 20. jula boravit će u Sjedinjenim Američkim Državama. Za “Avaz” on kaže da je cilj da se registrira što više građana kako bi se prvi put u prostorijama Ambasade BiH u Vašingtonu ili u Konzulatu u Čikagu ove godine moglo obaviti glasanje. Pojašnjava da se to u proteklim godinama nije moglo izvesti, jer nije bilo dovoljno registriranih.

– U ovoj akciji očekujemo registraciju daleko većeg broja naših građana nego što je to do sada bilo. Cilj je da što više ljudi iskoristi svoje građansko pravo, te glasa putem pošte ili, pak, direktno u Čikagu ili Vašingtonu – kazao je Arnautović.

Inače, ovu akciju animiranja i educiranja bh. dijaspore zajednički provode CIK i Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Biračka sila koja može promijeniti bilo koju vlast

– Sama činjenica da imamo oko 35.000 onih koji su registrirani da glasaju iz inozemstva govori sama po sebi. Moramo biti svjesni da bh. dijaspora predstavlja potencijalnu biračku silu koja može promijeniti bilo koju vlast. Pa, načelnička mjesta u BiH se negdje dobivaju razlikom od 100 do 200 glasova – naglašava Arnautović.

Dnevni avaz

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: