Sutra završna svečanost „Dana Ajvatovice“

Završna svečanost manifestacije 506. „Dani Ajvatovice“ bit će upriličena sutra, 29. maja u Pruscu kod Donjeg Vakufa.

Nakon prolaska konjanika i prozivke bajraka ispred Handan-agine džamije, kolona vjernika krenut će prema najvećem muslimanskom dovištu u Evropi – Ajvatovici.

Očekuje se da će Ajvaz-dedinu stijenu gdje će, tradicionalno, biti proučena sura „Feth“ i dova, pohoditi hiljade hodočasnika iz naše zemlje i inozemstva.

Svečani program bit će upriličen na platou Ajvatovice, gdje je planirano obraćanje reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića i travničkog muftije Ahmeda ef. Adilovića.

Manifestacija će završiti klanjanjem podne-namaza na Ajvatovici i programom za žene, koji će biti upriličen u džamiji Hasana Kafije Pruščaka na Srtu u Pruscu.

 

Tradicija “Ajvatovice” stara je više od pet stoljeća. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.š. da stanovnicima Prusca podari vodu.

Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna. Od siline tog sudara stijena je raspukla. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

Od tada, muslimani iz cijelog svijeta dolaze u Prusac i čuvaju od zaborava uspomenu na Ajvaz-dedinu molitvu.

Fena

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: