Sutra počinje upis učenika u srednje škole TK

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole na području TK bit će objavljen sutra u dnevnim novinama „ Oslobođenje“, zvaničnoj internet stranici Ministarstva obrazovanja TK kao i internet stranicama škola. Samim time od sutra će početi i prijem potrebne dokumentacije,  koji će u prvom upisnom roku trajati do 13. juna. Školama je predloženo da u subotu 12. juna od 9 do 12 sati uvedu dežure kako bi učenici na vrijeme mogli predati potrebnu dokumentaciju.

Naredni upisni rok, planiran ovim konkursom je 17. juni te će za gimnazije i umjetničke škole trajati do 20. juna, za tehničke škole do 22. juna, a za stručne škole do 24. juna. U konkursu će biti  navedeni i termini polaganja prijemnog ispita za Muzičku školu.

„ Ono što je važno da roditelji i učenici znaju je da je za upis potrebno dostaviti popunjen upisni obrazac, svjedočanstvo o završenom devetom razredu osnovne škole, uvjerenje o praćenoj profesionalnoj orjentaciji za učenika, uvjerenje o uspjehu u 6., 7. i 8. razredu, zatim dokumentaciju vezanu za takmičenja i to ostvarene rezultate iz relevantnih predmeta, koji se vrednuju za školu koju odaberu učenik odnosno njegov roditelj.“, navodi Mersija Jahić pomoćnica ministra obrazovanja TK.

Za djecu pripadnike boračke populacije važno je da dostave dokaz da su pripadnici ove populacije, kako bi imali određeni prioritet pri prijemu u prvi razred u rangu jednakih. Za sve učenike važno je da prilikom predaje dokumentacije dostave i rodni list, kao i uvjerenje o postignutom rezultatu na eksternoj maturi.

rtv slon

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: