SUŠIĆ: NAŠA PREDNOST JE NAŠA PUBLIKA

Dan prije utakmice s Portugalom u Zenici, održana je konferencija za štampu. Novinarima su se obratili selektor Safet Sušić i kapiten Emir Spahić.
“Ono što vas sigurno najviše interesuje, to vam neću moći odgovoriti. Dakle, sastav neću otkriti”, odmah je na otvaranju Sušić rekao novinarima.

“Nije lako ostati bez tri standardna igrača. Da je to po jedan igrač u svakoj liniji bilo bi lakše. Teško je naći rješenje, pogotovo kada se radi o izuzetno kvalitetnim igrčaima i koji se nalaze u velikoj formi”.

Je li gledao selektor dokumentarac o Ronaldu?

“Nisam, ali gledat ću ga sutra navečer”, uz smijeh će Pape, dodavši: “Nema se šta pričati, on je jedan od dva najbolja igrača. Ne bih znao odgovoriti ko je bolji, on ili Messi. No, ne igramo tenis, igramo nogomet – jedanaest protiv jedanaest”.

“Ako budem u situaciji da moram napraviti prekšaj za žuti karton i da odbranim svoj gol, onda ću to napraviti. To me sada ne opterećuje previše”, bio je Spahićev odgovor na pitanje kako se nosi s opterećenjem zbog žutog kartona.

“Dobije li žuti karton, oduzet ću mu traku u Lisabonu”, nadodao se danas vidno raspoloženi selektor.

“Nije ovo ista ekipa od prije dvije godine”

“Dosta novih igrača je došli i to nije ista ekipa. Igrači koji su igrali prije dvije godine, oni su u ove dvije godine dosta napredovali. I Portugal je puno jači s Ronaldom, koji nije igrao prije dvije godine. I nama dosta znači dobar teren. Sutra, nažalost, neće biti, ali u revanšu će biti dobar i tu če se donijeti odluka, bez obzira na prvu utakmicu”.

Kiša ili…

“Ovaj put mi je svejedno. Svaki put kada sam gledao teren tražio sam da ga pospu vodom i da lopta ide brže. Lakše je eliminisati protivnika kada je teren malo klizak”.

“Gledao sam neke isječke iz utakmie Danska – Portugal i Danci su jasnko pokazali kako se treba igrati protiv ovakvih ekipa. No, ovo će biti drugačija utakmica, puno tvrđa i svi znate koliko je toga u igri u ove dvije utakmice. Bit će to dodatni grč i za nas i za reprezentaciju Portugala. Bit će to sasvim drugačija utakmica. Kako zaustaviti Ronalda? Ne igramo tenis, što je selektor rekao, ovo je kolektivna igra i mislim da na tom planu treba raditi”, kazao je Spahić.

“Nađite utakmicu gdje smo igrali zatvoreno!”

“Uvijek igramo otvoreno. Nađite utakmicu gdje smo igrali zatvoreno i čekali kontranapad. Niti to možemo igrati, niti sam ja to želio niti bih znao sastaviti  takvu ekipu. To za mene nije nogomet. Nikada ne igramo s jednim napadačem, jer naši ofanzivci u veznom redu uvijek idu prema napadu. I dok je Mujdža bio, on uvijek ide naprijed. A hoćemo li početi sa dva napadača od prve minute, to još nisam odlučio. O tome ću razgovarati i sa kapitenom i sa nekim igračima”, odgovorio je Sušić na pitanje o tome hoće li igrati ofanzivno i protiv Portugala.

“Nije Portugal samo po bokovima jaki. Na svim pozicijama su jaki. Imaju centarfora koji vrlo često daje gol i za svoju reprezentaciju i za klub. Kompletna su ekipa, nemaju slabog mjesta. No, imamo i mi igrače koji mogu odgovoriti na sve te probleme koje eventualno oni mogu da nam stvore”.Imamo li ikakvu prednost nad Portugalom?

“Naša je prednost podrška naše publike. Nikada nas nisu iznevjerili. Pomogli su nam dosad kad je bilo najteže, nikada nije bilo zviždanja igračima. Moglo bi to da bude dovoljno. Što se ekipa tiče, mislim da su izjednačene”, ističe Pape.
Za kraj je Pape rekao da se Portugal poštuje još od žrijebanja parova baraža.

Spahić: Nismo divljaci, željni smo lijepih stvari

“Obećavam da ćemo sutra uraditi sve s naše strane da sutra nikoga ne razočaramo. Može da se sastavi sutra dobra ekipa, da se ostvari rezultat koji nam daje realne šanse i da se u Lisabonu napravimo čudo”.

“Žao mi je što se naša država i posebno pred ovakvu utakmicu prikazuje u lošem svjetlu, pa nas napadaju evo Portugalci u ovom trenutku, da trebaju posebne mjere, da smo mi divljaci. No, mi smo jedan civilizovan narod koji je puno propatio i koji je željan lijepih stvari”, završio je press konferenciju kapiten Emir Spahić.

Portparol N/FSBiH, Slavica Pecikoza, na pitanje koje se tiče ulaznica, kazala je kako “ne odgovara na gluposti”. Reprezentacija BiH će danas odraditi svoj posljednji trening pred utakmicu sa Portugalom.

(Sportsport.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: