Suho i vrelo ljeto na Balkanskom poluostrvu

Vrelo ljeto očekuje južnu i istočnu Evropu, navodi se u dugoročnoj prognozi poznatog meteorološkog servisa AccuWeather.com.

Meteorolozi ističu da će posebno suho i vruće biti na prostoru od Balkana do južne Ukrajine, te da će ovo ljeto biti potpuno drugačije od prošlog, kada je preovladavalo hladno i vlažno vrijeme.

Valovi toplote posebno će biti izraženi od sredine jula i u toku cijelog augusta, kada će na ovom području temperature premašivati 32 stepena, a u najtoplijem periodu i 38 stepeni.

Iz AccuWeathera ističu da će vlažno vrijeme iz proteklog perioda spriječiti pojavu suše, iako ne isključuju mogućnost kratkotrajnih suša koje mogu utjecati na poljoprivredu, te izazvati slabije prinose.

U ostatku Evrope prognoza je šarolika. Na sjeverozapadu neće biti pretjerano toplo, a u Poljskoj, Češkoj, Bjelorusiji i Ukrajini očekuju se česte oluje s grmljavinom. Od istoka Španije, preko juga Francuske pa do Italije vladat će tipično ljetno vrijeme, dok se povremene kiše očekuju na zapadu Španije i Portugala.

U zemljama poput Francuske, Belgije, Holandije i zapadne Njemačke bit će vruće, a istovremeno u Irskoj i zapadnoj Škotskoj očekuju se temperature niže od uobičajenih ljetnih.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: