Strip ‘Prešli su’ kao obrazovno štivo

Strip bh. novinara Samira Karića i Admira Delića “Prešli su” prvi je koji pripovijeda o genocidu u Srebrenici. Iako je objavljen prošle godine, u pripremi je novo izdanje sa boljim ilustracijama koje će se prevesti na engleski i turski jezik.

Priča o 15-ogodišnjem dječaku, koji s ocem i hiljadama drugih civila kreće pješke iz Potočara prema slobodnoj teritoriji, ciljano je napisana u formi stripa da bi se – kako ističu autori – mlade generacije bolje upoznale o najvećem zločinu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Združenim snagama dvojice kolega nastao je ovaj strip. Autor scenarija je novinar Samir Karić koji izvještava i o temama ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

“Pošto sam radio mnoge priče iz Podrinja, o preživjelima, o grobnicama, odlučili smo da napravimo jednu priču. Tražili smo nešto što će na originalan način govoriti o srebreničkoj tragediji. Budući da često imamo priče o ljudima koji su ubijeni u masovnim egzekucijama, insistirao sam da to bude priča o ljudima koji su preživjeli genocid. Priča u stripu govori o dječaku, njegovom ocu i prijatelju koji kreću iz Potočara, prolaze marš smrti. Također, u našem stripu su autentični događaji: zarobljavanje u Sandićima, streljanje u Kravici, masovne grobnice u Kamenici – sve su to autentični događaji koji su se desili i mi smo naše likove postavili da oni prolaze kroz te događaje”, ističe Karić za RSE.

Ova storija sa razlogom je ovjekovječena u strip.

“Kad nekome date knjigu od 100 ili 200 stranica vrlo je teško da će neko mlad uzeti da čita tu knjigu o teškim temama, ali kada mladima date strip sa slikama i kratkom pričom koju mogu pročitati za sat vremena, vjerujem da im tada bolje približite ovu tematiku, a imamo i slučajeve u svijetu da su masovna stradanja u holokaustu također opisana u formi stripa”, ističe Samir Karić.

Za ilustracije je zadužen novinar, u slobodno vrijeme i strip-crtač, Admir Delić (Jerome Stickman).

“Radimo redizajn jer to dugujemo srebreničkim žrtvama, jednostavno – to mora biti urađeno baš kako treba. Skoro je sve izmijenjeno, mada je priča ostala ista, kao i likovi. Crtež je znatno bolji. Naslovnica stripa biće promijenjena. Novo izdanje stripa donosi verzije na bosanskom, engleskom i turskom jeziku. Želimo da redizajn bude kvalitetno urađen i da se ne stidimo tog djela kada bude predstavljeno i izvan BiH”, navodi Delić.

Finalni radovi stipa će se okončati do polovine maja, a krajem mjeseca planirana je promocija. Ipak, crtanje iziskuje truda i vremena.

“Za jednu ili dvije table treba odvojiti čitav dan da biste to nacrtali. Naravno, svemu prethode pripreme, prvo olovka, pa tuširanje. Iako direktno crtam na kompjuteru, volim pripremu raditi na papiru”, riječi su Amira Delića.

Pored obrazovne, namjera stripa je i da motiviše ostale umjetnike i kreativce na ovakve i slične poduhvate.

“Svima kažemo da je ovo neki početak. Pozivamo sve ljude koji se bave stripom da im ovo bude neka osnova, te da naprave nešto veliko o Srebrenici”, kaže Samir Karić.

“Voljeli bi kad bi neko nastavio sa ovim stripom ili ako smatra da ga treba unaprijediti – da slobodno to uradi ili ga iskoristi kao početni korak za neki dokumentarni film, a sve u cilju da nastavimo govoriti o genocidu u Srebrenici, da se o ovoj temi priča kako bi izbjegli zaborav”, zaključuje Amir Delić.

Da bi bio što pristupačniji, naročito mladima, autori Samir Karić i Admir Delić razmatraju da ponude besplatno preuzimanje stripa sa interneta.

Međutim, ono što je sigurno, novo izdanje stripa “Prešli su” naći će se u prodaji u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, dok će veliki broj primjeraka biti podijeljen na 20-ogodišnjicu genocida u Srebrenici – 11. jula.

Radio Slobodna Evropa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: