ŠTRAJK U OSNOVNIM I SREDNJIM ŠKOLAMA TK-a: Učenici i dalje na prinudnom raspustu

Deveti je dan generalnog štrajka u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona. Hiljade učenika, izuzev završnih razreda, ne ide u školu. Vlada TK-a i sindikati ne mogu da nađu rješenje. Mjesečne karte propadaju.

Generalni štrajk je počeo 5. marta zbog nacrta budžeta TK-a za 2012. u kojem je predviđeno smanjenje plaća za 6,5 posto svim budžetskim korisnicima.

Legitimni zahtjevi
Vlada TK-a je u međuvremenu imenovala i tim za pregovore, koji na nekoliko sastanaka sa sindikatima nije uspio naći rješenje ovog problema. Na sastanku održanom 10. marta, Vlada je predložila da se plaća smanji za pet posto, topli obrok na sedam maraka, te da se ukinu jubilarne nagrade i regres.

Sindikati su odbili i ovu ponudu Vlade, te iznijeli svoje zahtjeve. Tražili su da plaća bude na nivou oktobra 2011. i da se topli obrok isplati po Zakonu o kolektivnom ugovoru. Također, predložili su sindikati Vladi, da se o regresu pregovara u 6. mjesecu, a o jubilarnim nagradama do kraja godine.

Iako se radi o trenutno gorućem problemu, Vlada TK-a i tim za pregovore jučer nisu razmatrali zahtjeve sindikata. Alen Taletović, ministar u Vladi TK-a i predsjednik tima za pregovore, kazao nam je da će možda danas biti održana vanredna sjednica Vlade, na kojoj će se razgovarati o zahtjevima sindikata.

„Danas je kolegij Vlade i mi ćemo vjerovatno zauzeti neke stavove po tom pitanju. U suštini to su njihovi legitimni zahtjevi. Oni su to ponovili i rekli su da neće nastaviti sa nastavom. Naš je prijedlog da se nastavi sa nastavnim procesom, pa i u varijanti da nas tuže. Ali, samo neka djeca idu u školu”, kazao je Taletović.

S druge strane, Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK-a, kazao je kako se nada da će Vlada danas imati neko očitovanje po njihovom prijedlogu.

„Izgleda da im se ne žuri, bez obzira na to što sve vrijeme govore da im je u interesu da se štrajk što prije prekine i da djeca krenu u školu. Ali, evo, svojim postupcima to ne potvrđuju”, kazao je Terzić.

Karte propadaju
Generalni štrajk posljednjih dana izaziva sve veće nezadovoljstvo roditelja djece koja su trenutno na prinudnom raspustu. Roditelji su kupili mjesečne karte za mart, koje trenutno propadaju. Nezadovoljstvo je najviše izraženo kod roditelja čija djeca putuju i oko 40 kilometara do škole i koji za mjesečne karte izdvajaju i do 80 maraka.

 

(Samir KARIĆ/Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: