Stiže finansijski izvještaj iz ”Aide”: Gutić: Stečaj nije bankrot

Radnici Fabrike obuće ”Aida” i jučer su dio dana proveli ispred zgrade Vlade TK-a. Kantonalni ministar industrije Mulaga Fejzić obećao je da će im ispuniti jedan jučerašnji zahtjev, a to je dostavljanje finansijskog izvještaja o poslovanju ”Aide”
– Generalni i finansijski direktor su do sutra dužni dostaviti ministru izvještaje, tako da ćemo mi i sutra biti u kabinetu ministra Fejzića. Ispred zgrade Vlade ćemo se okupljati svaki dan, sve dok nas ne primi novi premijer Bego Gutić, kazao je Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata ”Aide”.

Mandatar novog saziva Vlade TK-a Bego Gutić još nije razgovarao sa radnicima, ali je kazao kako rješenje za ”Aidu” postoji, te da ni stečaj nije isključen.

– Stečaj ne znači bankrot. To je jednostavno način da se ”Aida” pokuša oživiti. Vjerujem da bi to na neki način bilo i zadovoljenje socijalne pravde za mnoge radnike, kazao nam je Gutić.

Radnici ”Aide” stečaj neće prihvatiti, s obzirom na to da bi to značilo da će im od 18 godina neuvezanog radnog staža, koliko traže od Vlade TK-a, biti uvezano samo osam mjeseci.

Radnici ”Aide”, ali i radnici Dite, Konjuha i Livnice čelika, najavili su da će se u petak u 10 sati okupiti ispred Skupštine TK-a, kada će skupštinski poslanici odlučivati o imenovanju novog saziva Vlade.

Kažu, ako ni nova Vlada ne bude imala sluha za rješavanje njihovih problema, idu u Sarajevo.

 

 

(Oslobođenje)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: