Stanje u Kalesiji nije kritično (FOTO)

Iako je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na hitnoj telefonskoj sjednici jučer donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH, uzrokovane velikim snježnim padavinama i niskim temperaturama, satnje na području općine Kalesija nije kritično.

Ovo nam je potvrdio i Safet Fazlić, šef Službe civilne zaštite.

– Angažovali smo svu mehanizaciju i sve raspoložive snage. Jučer i danas smo čistili puteve u visinskim zonama. Pročišćeni su putevi i do Paraća i Horozovine. Omogućen je pristup svim mjesnim zajednicama i svim naseljima. Danas radimo na čišćenju snijega u centru Kalesije kako bi se sutra, u ponedjeljak, mogle normalno odbijati radne aktivnosti, kazao nam je Safet Fazlić, dodajući da je izmjerena visina snijega od 55 do 60 centimetara.

Primarijus dr. Nusret Sinanović, direktor Doma zdravlja Kalesija, nam je rekao da u ovu zdravstvenu ustanovu nisu zaprimljeni pacijenti kojima je hladnoća izazvala neke teže posljedice.

– Barem do sada nismo imali slučajeva smrzavanja, promrzlina, povreda usljed pada na ledu i snijegu. Nadam se da će tako i ostati, kazao je primarijus dr. Nusret Sinanović.

Kako saznajemo iz Policijske uprave Kalesija, osim manjih poteškoća, nije bilo težih saobraćajnih nesreća na kalesijskim putevima.

Ovakvom stanju na području kalesijske općine, osim vrijednog angažmana Civilne zaštite, uveliko doprinose i sami građani koji se na organizovan način suočavaju sa ovim nedaćama. Najbolji primjer je mjesna zajednica Jajići gdje mještani izdvajaju po 30 KM kako bi platili redovno čišćenje puteva u ovoj mjesnoj zajednici tokom zimskih dana.

 

Foto:

 

tekst: Kalesijske novine

Foto: Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: