Sretan 14.februar, Dan zaljubljenih

U cijelom svijetu danas se obilježava 14. februar, Dan zaljubljenih, praznik koji korijene ima u legendi o svetom Valentinu, svećeniku što mu je prema predanjima glava odrubljena jer je tajno vjenčavao zaljubljene parove u 3. stoljeću.

Koliko je istine u takvim predanjima, a koliko je sve to samo legenda, te kako se takav praznik danas slavi u cijelom svijetu iako se u svojim dugim putovanjima kroz stoljeća davno odvojio od prvobitnog vjerskog oblika u potpuno sekularni, svojevremeno je govorio za Fenu fra Ivan Šarčević.

On je kazao da je priča o svetom Valentinu ipak u domenu legende te da se ne može sa sigurnošću utvrditi ni da li je bio stvarna osoba, kao ni istinitost detalja u vezi sa njegovim životom. Tek se pretpostavlja da je živio u 3. stoljeću i da ga je ubio rimski car Klaudije II 269. godine. Smatra se da je Valentin bio liječnik i biskup.

– Njegovo štovanje u Crkvi počinje u 4. stoljeću, ali u pravom smislu tek u 15. stoljeću i to vjerojatno dolazi iz profane kulture kao Dana zaljubljenih. Koliko to ima veze sa 14. februarom kada se u starom rimskom kalendaru slavila božica Junana ili Juno, Božica zaljubljenih, i to nije skroz potvrđeno – istaknuo je on.

Od 15. stoljeća taj dan se uzima kao Dan zaljubljenih, što se održalo do danas. Taj datum više nije obavezan za slaviti u Crkvi, već je u potpunosti prešao u svjetovnu, odnosno sekularnu zbilju.

Kakvi god mu korijeni bili i koliko god bila istinita priča o svetom Valentinu, Dan zaljubljenih u 21. stoljeću, vremenu s toliko ratova, nesretnih i gladnih, vrijedan je spomena i proslave najznačajnije niti čovjekova života – ljubavi.

 

 

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: