SRETAN 08.MART – MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Danas je 08.mart – datum koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan žena.

Prvi put Dan žena obilježen je 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Osmomartovski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija održana je 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na predlog Klare Cetkin, koja je bila član Nemačke socijalističke partije.

Sljedeće godine Međunarodni dan žena obilježen je u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švicarskoj.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadij ruske revolucije.

Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iliča Lenjina da 8. mart postane državni praznik i tokom sovjetskog razdoblja koristio se za obilježavanje “herojstva radnica”.

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 30-ih godina prošlog vijeka, ali su ga feministkinje 60-tih godina ponovno počele obilježavati.

Godine 1975, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su zvanično počele da obilježavaju ovaj praznik.

Iako se  ove godine je prošlo više od 100 godina od početka obilježavanja ovog datuma  još uvijek u svjetskoj i u bh-a svakodnevici, postoji nedovoljna zastupljenost žena na rukovodećim mjestima, manje su plaćene, a prisutni su i drugi vidovi diskriminacije u društvu. Ipak,mali znaci pažnje od bliskih osoba uljepšavaju svakodnevicu i zato sretan 08.mart – Dan žena svim pripadnicama ljepšeg pola.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: