SRETAN 08.MART – DAN ŽENA

Međunarodni dan žena je dan posvećen ženama i njihovim ekonomskim, političkim i društvenim ostvarenjima.

Iniciran političkim događajem, raširio se u mnogim zemljama, a najprije širom bivšeg Sovjetskog saveza.

Početak obilježavanja osmog marta kao dana žena povezan je sa  čitavim nizom akcija i protesta koje su organizovale radnice tekstilnih i drugih industrija, boreći se za poboljšanje radnih uslova, povećanje plata i uopšte bolji položaj.

Jedan takav protest održan je 8.marta 1857. u Njujorku . Protestantkinje su bile napadnute i rastjerane od strane policije. Ove žene, osnovale su svoje prvo udruženje, istog mjeseca, dvije godine kasnije.

Iz godine u godinu, uslijedili su novi protesti na dan 8 marta. Posebno se istakao protest iz 1908, kada je 15 000 žena marširalo ulicama Njujorka, zahtijevajući pravo glasa, kraće radno vreme i bolje plate.

Druga Internacionala (organizacija socijalista i radničkih partija) je 1910. organizovala prvu međunarodnu žensku konferenciju u Kopenhagenu.

Tada je proglašen Međunarodni dan žena (MDŽ), koji je predložila ugledna njemačka socijalistkinja Klara Cetkin, ipak datum ovog praznika nije bio objavljen. Sljedeće, 1911. godine, ovaj dan je obilježilo više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj.

Osmi mart je prihvaćen kao Međunarodni dan žena 1917. godine. Na Zapadu, Međunarodni dan žena obilježavao se tokom 1910. i 1920, da bi pao u zaborav do 1970-ih, kada ga na vidjelo iznosi probuđeni feministički pokret.

Na zalaganje Aleksandre Koleonte, Lenjin je ovaj dan proglasio državnim praznikom, a od 1965. godine, ovaj dan je u Rusiji neradan dan.

U pojedinim proslavljanjima, dan je izgubio svoju političku notu i postao jednostavno, prilika da muškarci izraze svoju ljubav prema bliskim ženama, i tako u neku ruku sličan prazniku Majki u Americi i Danu zaljubljenih – prazniku koji sve više dobija globalni karakter.

Na severnoj hemisferi, 8. mart se slavi kao prvi proljetni praznik, jer se tamo prvi dan marta uzima za početak proljeća.

U Italiji, na ovaj dan, muškarci ženama poklanjaju mimoze. Žute mimoze i čokolada su takođe dva najzastupljenija dara u Rusiji i Albaniji.

U Poljskoj, na Međunarodni dan žena se organizuje marš feministkinja.

U BiH, Brazilu, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Moldaviji, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Bugarskoj, Sloveniji i Srbiji, preovladava običaj da se ženi poklanja cvijeće.

Učenici. također, spremaju poklon za svoje učiteljice.

U zemljama kao što je Portugal ili Rumunija, običaj je da žene prave svoju samo žensku zabavu.

Godine 2005. u Velikoj Britaniji, ovaj dan je proglašen za državni praznik.

Osim buketa cvijeća i poklona ovog dana, ženi treba dati priznanje za hrabrost, borbu, doprinos čovečanstvu i sagledati je u svim njenim ljepotama i veličini: u njenoj nežnosti i u njenoj snazi.

Radio Feral svim pripadnicama ljepšeg pola želi sretan 08.mart – Dan žena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: