Spreča poplavila 180 hektara zemljišta

Zbog padavina koje se bilježe od početka ove sedmice, vodostaji na većini vodotoka na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH su u blagom porastu, a u ovom trenutku, prema raspoloživim podacima, ne prijeti opasnosti od plavljenja površina uz vodotoke – saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke (AVP) Save Sarajevo…

Jedino je na rijeci Spreči na dijelu toka nizvodno od akumulacije Modrac premašena kota početka obavještavanja o poplavama, pa iz Agencije upozoravaju stanovništvo uz rijeku Spreču na području općina Lukavac, Gračanica i Doboj Istok na povećani oprez.

Na osnovu izvještaja Štaba civilne zaštite TK u općini Doboj Istok, rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 100 ha poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Također, u Doboj Istoku je došlo i do reaktivacije klizišta na tri lokaliteta u naselju Klokotnica koja ugrožavaju nekoliko stambenih i pomoćnih objekata kao i magistralni put M – 4 Tuzla – Doboj. Prema izvještaju OSCZ Doboj istok za sada nema potrebe za evakuacijom ljudi.

Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 80 ha poljoprivrednog zemljišta cijelom dužinom od Miričine do Stjepan Polja, na području općine Gračanica. Za sada nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Na području općine Kalesija, zbog izlijevanja rijeke Spreče, putni pravac Kalesija – Gojčin je u prekidu radi visoke vode ispod podvožnjaka. U funkciji je prelaz preko Prnjavora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: