“Solana” tužila Vladu TK-a za kiriju u izgorjeloj zgradi!

Dioničko društvo “Solana” Tuzla tužilo je Vladu Tuzlanskog kantona da joj isplati zakupninu za korištenje prostora u zgradi “SodaSo” u Tuzli, i to od 7. februara prošle godine do danas. Riječ je o zgradi koja je izgorjela u požaru tokom februarskih demonstracija.

Od Vlade traže da im na ime kirije isplati 100.000 maraka, i to po važećem ugovoru koji je, svojevremeno, Vlada TK sklopila s njima, a koji nije raskinut nakon što je zgrada
izgorjela.

Premijer TK Bego Gutić potvrdio je ovu informaciju, kazavši da će osporiti
tužbu.

– Vlada je donijela zaključak da kantonalni pravobranilac ospori tužbu te da bude pokrenut postupak za raskid ugovora o zakupu. Nonsens je da neko traži kiriju za nešto što ne postoji. Nije valjda da odgovorni u “Solani” ne znaju da je zgrada “SodaSo” izgorjela 7. februara i da od tog dana njen prostor niko ne koristi. Po svoj prilici ovdje se želi iskoristiti greška nadležnih službi u Tuzlanskom kantonu koji je nakon paljenja zgrade ostao bez Vlade, a koje iz nekih razloga nisu odmah pokrenule proceduru za raskid postojećeg ugovora o zakupu – kaže Gutić.

Saznajemo da je samo nekoliko dana nakon prošlogodišnjih demonstracija, kada je izgorjela zgrada „SodaSo“, tadašnjem predsjedniku SkupštineTK Slađanu Iliću stiglo pismo iz “Solane” kojim traže informacije o tome kada će „zgrada biti popravljena“.

Pravobraniteljica TK Fatima Alihodžić najavila je da će u sud skom postupku koji slijedi iskoristiti sva pravna sredstva kako bi osporila postojanje ugovora o zakupu između “Solane” i Vlade TK nakon 7. februara.

U Općinskom sudu Tuzla potvrdili su da je pokrenuta tužba.
– U toku je postupak u pravnoj stvari po tužbi „Solane“ Tuzla protiv tužene BiH, FBiH, Tuzlanskog
kantona, zastupanog po Kantonalnom pravobranilaštvu Tuzla, radi duga od 100.000 KM.

 

 

 

(Dnevni avaz)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: