Snijeg: Zima konačno liči na zimu (Foto)

Nakon proljetnih temperatura koje u mjesecu januaru nikoga nisu činile sretnim i nakon što su brojni turistički aranžmani u bh. skijaškim centrima otkazani, dočekali smo i prvi snijeg u ovoj godini.

Snježne padavine u BiH su stigle sa zapada, a očekuje se da će tokom dana snijeg nakratko prestati, ali nastaviti padati u ponedjeljak i utorak.

Očekivana visina, novog sniježnog pokrivača, u toku 24 h, u centralnim, zapadnim i sjevernim područjima od 10 do 25 cm, a u ostatatku Bosne i niže od 10 cm.

Temperatura zraka u Kalesiji u 8 sati  iznosila je  minus 3 stepena celzija.

Prema informacijama iz BIHAMK-a saobraćaj se ovoga jutra zbog sniježnih padavina odvija usporeno i otežano na većini putnih pravaca u BiH.

Ugaženog snijega ima na svim dionicama, a zbog niskih temperatura moguće je formiranje mjestimične poledice, posebno u višim planinskim predjelima.

Izdvajamo putne pravce Olovo-Kladanj i Bosanski Petrovac-Bihać, gdje je obavezna upotreba lanaca za teretna vozila.

Na putnim pravcima na području Glamoča i Bosanskog Grahova, jak vjetar stvara sniježne nanose, što dodatno otežava odvijanje saobraćaja.

Ekipe putnih službi intervenišu na svim dionicama, a mi apelujemo na  vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Prema prognozama danas se očekuje oblačno vrijme sa snijegom. Temperature će se osjetno spustiti, pa će u nedjelju u našoj zemlji biti dosta hladnije. Slično vrijeme obilježit će i početak naredne sedmice, no meteorolozi napominju da neće biti padavina.

FOTO:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.