Snijeg uništio plastenik, Jukanović ne plaća mlijeko, dim ugušio pčele

Visoki snijeg koji je prethodnih dana padao nanio je veliku štetu i Mehi Đedoviću, poljoprivredniku iz Brda kod Kalesije. Naime, pod teretom snijega potpuno je uništen jedan od njegovih plastenika u kojima je proizvodio povrće.

– Ovaj plastenik je površine 400 kvadratnih metara. Koštao me 11 hiljada maraka. Potpuno je polomljen i uništen. Sreća je pa makar nisu stradali ostali  plastenici, govorio nam je Meho Đedović, koji je imao ukupno 4 plastenika: dva od 400 i dva od 100 kvadratnih metara.

Pomoć Mehi Đedoviću u raščišćavanju snijega oko plastenika i da se spasi što se spasiti pružili komšije iz Muratovića. Đedović se nada da će i Općina pomoći u nadoknadi štete.

 

 Za mlijeko mu duguju 5 hiljada maraka

 

Oism plasteničkom prizvodnjom, Meho Đedović se bavi još i proizvodnjom mlijeka i pčelarstvom. Uništavanje plastenika nije jedina nedaća koja je zadesila ovog poljoprivrednika.  On je jedan od stotinu kalesijskih proizvođača mlijeka koje je prevarila firma „SVDC“ koja se bavila otkupom mlijeka, a u kojoj je suvlasnik bio i bivši kalesijski načelnik Enver Jukanović, aktuelni direkektor Međunarodnog aerodroma Tuzla u Dubravama. Meho Đedović, kojem  ova firma duguje 5 hiljada maraka, pokušava do teško zarađenog novca doći putem Općinskog suda Kalesija na kojem su tužili „SVDC“. No, ovo nije kraj nevolja koje je doživio ovaj poljoprivrednik. Proljetos, u blizini mjesta gdje su bile Mehine pčele  neki je čovjek krčio njivu i poslije zapalio granje. Dim je ugušio  30 košnica pčela.

 

(Kalesijske novine)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: