SNIJEG U KALESIJI (FOTO)

Jutros je Kalesiju i okolna naselja prekrio snijeg.

Prema prognozama oblačno i prohladno vrijeme, sa kišom i snijegom zadržat će se do kraja ove  sedmice, nakon čega se očekuje stabilizacija vremena i rast temperatrure.

Iako je upotreba zimske opreme za automobile zakonski bila obavezna do 15.aprila, vozačima se sugeriše da pričekaju još neko vrijeme sa zamjenom zimskih guma na autima, jer na pojedinim putevima, posebno u višim područjima, ima ugaženog snijega na kolovozu.

Snježne padavine i niske temperature, koje nisu uobičajne za ovo godišnje doba, sigurno će najveću štetu pričiniti ratarskim i voćarskim kulturama.

Poljoprivredni stručnjaci ipak smatraju  da nije snijeg toliki problem koliko temperature ispod nule.

– Pad temperature ispod nule i mraz odrazit će se na poljoprivredne kulture. Doći će do stradanje cvjetova na kulturama koje su ocvale kao što je trešnja, šljiva, jabuka, kruška i ostalo. Što se tiče kultura na otvorenom polju ko je uranio sa sadnjom krompira doći će do stradanja nadzemnog dijela, taj će se krompir revitalizirati vremenom, ali će kasniti plodovi – kazao je  Omer Kurtović, direktor Federalnog zavoda za poljoprivredu

Kurtović je naveo da u zatvorenom prostoru u plastenicima i staklenicima ne bi trebalo biti šteta, ali zbog temperature koja je pala ispod biološkog minimuma, bit će usporen rast i razviće tih kultura.

FOTO:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: