Smijenjena plata načelniku i njegovom savjetniku

Općinsko vijeće Kalesija je na 6.vanrednoj sjendici donijelo odluku o smanjenju koeficijenta za plate općinskom načelniku i njegovom savjetniku. Prema ovoj odluci načelniku Nedžadu Džafiće će se plata obračunavati prema koeficijentu od 3, što znači da će primati platu od 945 KM, dok će njegov savjetnik Suad Hasanović imati naknadu od 630 KM.  Dosadašnja plata općinskog načelnika bila je više od 3.000 KM.  Vijećnici nove vijećniče većine su prilikom izglasavanja ovakve odluke kazali da je ovo kazna za nerad načelnika Džafića, a da će mu po povratku na posao povećati platu.

Kako je i najavljeno, novoformirana vijećnička većina je smijenila dosadašnje i imenovala privremene upravne i nadzorne odbore preduzeća i ustanova čiji je osnivač općina Kalesija. Imenovani su privremeni upravni i nadzorni odbori u Centru za socijalni rad, Domu zdravlja, Gradskoj biblioteci, BKC-u, Vodovodu i kanalizaciji i Veterinarskoj stanici Kalesija.

Hajrudin Huseinović je razriješen dužnosti predsjednika Općinske izborne komisije Kalesija, a na njegovo mjesto je imenovana Selima Bečić.  Konačnu riječ o smjeni i imenovanju u Općinskoj izbornoj komisiji dat će Centralna izborna komisija BiH.

Opozicioni vijećnici su od početka sjednice osporavali sazivanje vanredne sjednice vijeća tvrdeći da je u pitanju kršenje Poslovnika o radu Općinskog vijeća i drugih zakonskih akata, a najavili su i da će zatražiti ocjenu zakonitosti donesenih odluka.

Prije izjašnjavanja po predloženim odlukama jedanaest vijećnika iz opozicije je napustilo sjednicu. Preostalih četrnaest vijećnika je jednoglasno usvojilo sve odluke koje su bile na dnevnom redu.

Nakon imenovanja privremenih upravnih i nadzornih odbora nova većina će najvjerovatnije u narednim danima pristupiti smjenama dosadašnjih i izboru v.d.direktora javnih ustanova i preduzeća u Kalesiji.

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: