Smanjuju se primanja zvaničnika u TK, slijede direktori javnih preduzeća!

Smanjenjem plata i primanja izabranih i imenovanih zvaničnika Skupština Tuzlanskog kantona će u 2015. godini uštedjeti oko 300.000 maraka, saznaje Faktor.ba.
Naime, prema prijedlogu, koji će uskoro biti upućen u proceduru, smanjenjem osnovice sa 843 na 712 maraka, ograničavanjem skupštinskih komisija i drugim rezovima, uštedjet će se značajan novac, ali i započeti veliko i dugo očekivano rezanje direktorskih i menadžerskih plata u ovom Kantonu.

-Za plate i primanja u budžetu za 2014. godinu se izdvajalo milion i 910.000 maraka, a mi sada planiramo da to bude milion i 600.000. Tako da idemo sa 300 hiljada umanjenja, kada su u pitanju izabrani i imenovani zvaničnici. Tako bi došli u ovo uravnoteženje koje se od nas očekuje. To bi bilo smanjenje od 24 do 28 posto, dakle, blizu 30 posto – kazao nam je Senad Alić, predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona.

On očekuje da će ovaj prijedlog, koji je sačinio Kolegij Skupštine, zajedno sa Ministarsvom finansija i stručnom službom Skupštine, biti prihvaćen.

No, tu nije kraj. Alić za naš portal ističe da je njegov stav, da u budućnosti niko, ko prima platu iz kantonalnog Budžeta, ne može imati veća primanja od premijera i predsjednika Skupštine.

-Nećemo to dozvoliti. Znači, niko neće imati veću platu, nego će imati bar jedan procent manja primanja. Ide i rezanje menadžerskih ugovora, kazao nam je Alić, ističući da radna grupa priprema zakon koji će regulisati plaće. Prema njegovoj najavi nacrt zakona će vrlo brzo biti završen.

-Jer, ovdje se samo proziva Vlada i Skupština, a direktori javnih preduzeća, domova zdravlja, imaju mnogo veće plate, pa čak i duplo veće. Od pet do šest hiljada ili od četiri do šest hiljada. Neki univerzitetski profesori imaju astronomska primanja. Dio profesora je u prošloj godini imao ukupna mjesečna primanja od sedam do čak 11.000 maraka – kazao nam je Alić.

Navodi da rezanje primanja počinje od Skupštine, ali da će tražiti, tačnije nametnuti smanjenje primanja brojnim direktorima.

Alić nam je prokomentarisao i nedavnu odluku Administrativne komisije Skupštine, kojom su, prema tvrdnjama sindikata, povećanje plate i primanja poslanicima. Alić je objasnio da se nije radilo o povećanju.

– Mi smo imali privremenu odluku po kojoj je osnovica umanjena za 30 posto i to je jedino Skupština uradila. Ta odluka je istekla. Osnovica za obračun je tada trebala biti 840 maraka i mi smo to smanjili za 10 posto. Sada u pripremi budžeta to će biti oko 24 do 28 posto smanjenje. I to smanjenje će se primjenjivati od mjeseca februara. Vjerujem da ćemo doći i do 30 posto – kazao nam je Alić.

 

 

 

 

(S.K./Faktor.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.