Smanjen broj nelegalnih prevoznika na području TK

Inspektori za cestovni saobraćaj i službenici policije će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnim provođenjem Operativnog plana mjera za suzbijanje nelegalnog rada u oblasti prijevoza na području Tuzlanskog kantona, a prioritet i fokus kontrole će biti usmjeren prema radu bez odobrenja tzv. „rad na crno“, zaključeno je, između ostalog, na danas održanom sastanku predstavnika nosilaca aktivnosti predviđenih Operativnim planom.

Također, zaključeno je i da pri kontroli obavljanja prijevoza na području našeg kantona, posebnu pažnju treba obratiti na povratnike u činjenju prekršaja i rada na crno. Ovim osobama treba podnositi prekršajne naloge i prijave, donositi rješenja o zabrani rada i stavljaju „kandže na vozila“, kako bi  bili primjer za druge prekršitelje i prestali sa nelegalnim radom, istaknuto je danas.

Prema riječima predsjednika Udruženja ”Tuzla-taxi” Nedžada Begunića u prvih šest mjeseci ove godine smanjen je broj nelegalnih taksi prevoznika.

U Operativni plan mjera za suzbijanje nelegalnog rada u oblasti prevoza uključeni su i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, kao i prevoznici sa područja kantona. Za šest mjeseci koliko se provodi pomenuti plan izvršeno je oko 400 kontrola, ističe kantonalni saobraćajni inspektor Anto Tomić. Izdato je oko 200 prekršajnih naloga, rečeno je na sastanku.1

U narednom periodu Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja će, između ostalog, od svih općina na području TK tražiti da, u skladu sa Zakonom o cestovnom prijevozu na području TK, na vrijeme dostave Plan razmještaja i broj taksi stajališta, te broj stajališnih mjesta na taksi stajalištima koja se nalaze na javnim površinama za 2014. godinu na saglasnost ministarstvu, kao i da nadležne općinske službe urede taksi stajališta, odnosno da ih obilježe vertikalnom i horizontalnom saobraćajnom signalizacijom.

Učesnici sastanka složili su se i da je potrebno medijski promovirati korištenje usluga legalnih prijevoznika koji svojim radom ispunjavaju obaveze svoje obaveze, odnosno uplaćuju poreze i doprinose iz kojih se finansiraju zdravstvo, školstvo, policija i dr.

Osim Nenada Lukanovića, Pomoćnika Ministra za saobraćaj, današnjem sastanku su prisustvovali predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Ministarstva unutrašnjih poslova TK, udruženja „Tuzla-Taxi“ Tuzla, Samostalnog sindikata saobraćaja i veza FBiH – Sindikata saobraćaja i veza TK, Kantonalne privredne komore odnosno Udruženja za promet i komunikacije – Sekcija za promet putnika, te predstavnici preduzeća D.O.O „ROAD“ Lukavac, D.O.O. „BJELJEVACTOURS“ Kalesija, D.O.O. „LITVATRANS“ Banovići, D.O.O. „INTEGRAL“ Kladanj, D.O.O.“SREBRENIK TRANS“ Srebrenik, D.O.O. „BRAĆA M“ Srebrenik i D.D. „TRANSTURIST“ Tuzla.

 

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK-a)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: