Slovenija podiže ogradu na granici s Hrvatskom

Nakon što je u utorak slovenska vlada najavila da će podići ogradu na svojoj granici s Hrvatskom čija je gradnja trebala početi rano jutros, kako javlja RTV Slovenije, još nije potvrđeno da su radovi na 180 cm visokoj i 125 km dugoj ogradi zaista i počeli.

Kako javlja fotograf agencije Reuters, Slovenija je na granici s Hrvatskom kamionima dovezla žicu za ogradu, prenosi RTV SLO.

Slovenska vojska je u srijedu ujutro nešto prije 8 časova počela podizati ogradu u Velikom Obrežu kod Brežica na granici s Hrvatskom.

Podizanje ograde istovremeno bi se obavilo u nekoliko opština, u Rigonci i Zavrču, gdje je granica najviše propusna. Plan je i da se u srijedu ogradi i granica kod Brežica, a tamo bi radovi trebali početi sredinom dana, neslužbeno se saznaje.

Osiguravaće je vojska i policija, a bez obzira na podizanje žičane ograde, premijer Cerar tvrdi da će njegova zemlja i dalje ostati otvorena za izbjeglice. Njih je od ponoći u Sloveniju ušlo oko 1.000, a isti broj očekuje se oko osam sati, prenosi Hina.

Slovenci navode i kako će cijelu ogradu finansirati Evropska unija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: