Skupština TK usvojila Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim terenima

Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Kantonalni ministar unutrašnjih poslova Husejn Topčagić kaže da su razlozi donošenja ovog zakona da se to pitanje uredi na jedinstven način na području ovog kantona jer, kako je naveo, ta oblast nije uređena na nivou države.

„Zakon je jasno precizirao obaveze organizatora sportskih manifestacija, domaćih i gostujućih ekipa, standarde koje trebaju zadovoljavati sportski tereni, kao i mjere koje će poduzimati Ministarstvo unutrašnjih poslova TK-a kada su u pitanju sportske priredbe povećanog rizika – rekao je Topčagić.

Dodao je da su ovim zakonom definirane i kaznene odredbe za prekršioce, odnosno za one koji vrše nasilje i nedolično ponašanje na sportskim terenima, a definirani su i pravni subjekti i odgovorne osobe.

Istakao je i član 22. ovog zakona kojim je propisano da na prijedlog nadležne policijske stanice sud može donijeti zabranu prisustvovanja osobama koje vrše nasilje na sportskim terenima od jedne do tri godine.

Takve osobe su dužne da za vrijeme održavanje sportskih manifestacija budu pod kontrolom MUP-a.

Kada su u pitanju kazne za huligane, one se kreću u novčanim iznosima od 1.000 do 5.000 KM. S tim u vezi, ovim zakonom se zabranjuje uništavanje sportskih objekata, bacanje predmeta i pirotehničkih sredstava u teren, ulazak u sektor gostujućih navijača, ulazak u klupske prostorije, ali i unošenje alkohola na sportska borilišta.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: