SKUPŠTINA TK USVOJILA IZVJEŠTAJ O IZVRŠENJU BUDŽETA ZA PRVO POLUGODIŠTE OVE GODINE

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Izvještaj o izvršenju Budžeta TK za prvih šest mjeseci ove godine.

Ostvareni prihodi iznose 142 miliona 289 hiljada, rashodi 142 miliona 989 hiljada KM, tako da je budžetski deficit 700 hiljada 268 KM.

U svojim diskusijama zastupnici su se usredsredili na uravnoteženje budžeta.

Poslanik SBB Salih Šabović je konstatujući da je rast rashoda za četiri posto veći od rasta prihoda, iskazao bojazan da bi taj nesrazmjer do kraja godine mogao biti i veći.

Senahid Šaković, poslanik SDP-a je kazao da i pored neuravnoteženosti prihoda i rashoda, podaci iz Izvještaja o izvršenju Budžeta kantona ukazuju na određena pozitivna kretanja. Primjerice, nije bilo kašnjenja plaća, na što se odnosi dvije trećine budžetskih rashoda.

Zastupnik NS Radom za boljitak Mersed Šerifović je istaknuo nužnost sprečavanja neodgovornog trošenja budžetskih sredstava, te iznalaženje načina za finansiranje kapitalnih projekata.

Besim Imamović, poslanik Stranke za BiH, je iznio stav da se Vlada odlučila za opciju prividne štednje, konstatujući da štednja sama po sebi, ukoliko je ne prate ulaganja, nema svrhe.

Izvještaj o utrošku tekuće rezerve Budžeta TK za prvu polovinu 2011.godine zastupnici su usvojili jednoglasno, kao i niz izmjena i dopuna zakona, o inspekcijama, Vladi TK, potom, pozorišnoj, muzejskoj, te arhivskoj djelatnosti.

Razmatrana je i Informacija o radu Vlade TK u prvoj polovini godine.

Premijer kantona Sead Čaušević je najavio zastupnicima da će narednog mjeseca razmatrati Akcioni plan zapošljavanja. S tim u vezi najavljeno je skoro potpisivanje ugovora sa Razvojnom bankom FBiH o korištenju novca sa escrow računa.

Očekuje se da će na osnovu sredstava prikupljenih u procesu privatizacije biti stvorena solidna osnova za realizaciju poduzetničkih projekata, a time i otvaranje novih radnih mjesta.

Uz ovo, istaknut je i problem adekvatne obuke kadrova, odnosno, reforma obrazovanja.

(Fena)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: