Skupština TK podržala rebalans Budžeta TK za 2013. godinu

2U fokusu današnje sjednice Skupštine TK bile su Izmjene i dopune Budžeta Tuzlanskog kantona za 2013. godinu. Donesen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta, te Zakon o osnivanju Javne ustanove Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog kantona. Poslanici su se bavili i Univerzitetsko – kliničkim centrom Tuzla.

Većina poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona podržala je Izmjene i dopune Budžeta TK za 2013., i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta za 2013. godinu.

Ministrica finansija Alisa Bijedić objasnila je da su tri glavna razloga za korekciju budžetskih sredstava. Prvi se odnosi na plate, materijalne troškove i ugovorene usluge. Korekcija je napravljena i zbog dijela rashoda koje se ostvaruju iz namjenskih i vlastitih prihoda. Treći razlog je izmjena načina pokrića deficita do 2012., i stvorenog u 2013. godini. Za sve ovo Tuzlanskom kantonu je potrebno oko 84 miliona maraka. Ovaj novac Vlada TK će pokušati dobiti od komercijanih banaka, i to u nekoliko faza.
Za ovu godinu predviđeno je zaduženje TK od 23 miliona i 800 hiljada KM, istakla je ministrica Bijedić
Predsjednik kluba poslanika SDA u Skupštini TK Senad Alić je rekao da ova stranka ne može podržati ovakav način razmišljanja i odluka koje dolaze iz Vlade Tuzlanskog kantona. Rekao je da će “stvarno” zaduženje Tuzlanskog kantona biti oko 100 miliona KM, i da se plaši da će taj novac biti ponovo usmjeren za javnu potrošnju, a da se na “podršku privredi” neće potrošiti niti jedan fening.
Poslanici su podržali i prijedlog Odluke o preuzimanju osnivačkih prava nad JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla, i Odluku o davanju saglasnosti na Statut JZU Univerzitetska klinička bolnica Tuzla. Na ovaj način poslanici su odlučili da će UKC Tuzla zadržati dosadašnji status.
Naime, Zakon o zdravstvenoj zaštiti F BiH predviđa da osnivači zdravstvenih ustanova tipa UKC-a Tuzla moraju biti dva kantona ili kanton i federacija. Odlučeno je da će u narednom periodu osnivačka prava nad budućom Univerzitetsko kliničkom bolnicom dijeliti TK i Federacija BiH. Naredna faza je posebno značajna a to je potpisivanja ugovora. Sva međusobna prava, obaveze i odgovornosti oba osnivača, regulisat će se ugovorom u čiju će se izradu uključiti i eksperti iz tih oblasti i koji će ići na saglasnost Skupštini TK kao osnivaču“, istakla je ministrica zdravstva TK Nermina Hadžigrahić.
Odmah po završetku 45. sjednice Skupštine TK hitnog karaktera, sazvana je još jedna sjednica, na kojoj su poslanici podržali Odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju Tuzlanskog kantona.

 

(RTVTK)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: