Skupština TK-a nije izabrala Nezavisni policijski odbor

Skupština Tuzlanskog kantona danas nije izabrala Nezavisni odbor. Prijedlog o imenovanju Nezavinsog odbora je povučen iz procedure, jer SDA koja predvodi vladajuću većinu nije imala dovoljno ruku da izabere to skupštinsko tijelo. Demokratska fronta, koja je također dio skupštinske većine, bila je izričito protiv imenovanja Nezavisnog odbora, a to su podržale i ostale opozicione stranke.

Buru na današnjoj sjednici Skupštine izazvao je prijedlog o izboru novog Nezavisnog odbora, koji je predsjednik Skupštine Senad Alić uvrstio mimo saglasnosti skupštinske Komisije za izbor i imenovanje koja je zatražila novi prijedlog.

“Na Komisiji smo donijeli stav da želimo da raspišemo novi konkurs zato što je ta odluka već povučena u prošlom sazivu”, pojašnjava Lejla Vuković, predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Skupštine TK-a.

Predsjednik Skupštine Senad Alić povlači prijedlog Nezavisnog odbora nakon višesatnih konsultacija, u kojima je, čak, zatraženo izbacivanje Demokratske fronte iz vlasti. Alić i premijer Bego Gutić su to zatražili jer takav prijedlog Demokratska fronta nije željela podržati. Međutim, do povlačenja je došlo nakon što su Alić i Gutić zaključili da za takav prijedlog neće imati dovoljno ruku, jer je nekolicina SDA poslanika, također, bila protiv.

Predsjednik kluba poslanika DF-a u Skupštini TK Sabid Zekan izjavio je da je ovo “opomena za koaliciju da se ubuduće mora staviti na dnevni red usaglašen materijal”, te je izrazio nadu da će u narednom periodu to biti urađeno kako treba.

Kako njegovi kandidati nisu prošli u Nezavisni odbor, premijer Bego Gutić, bez ikakvog obrazloženja, povlači Zakon o izmjenama zakona o unutrašnjim poslovima kojim trebaju hitno biti obezbijeđena materijalna sredstva policiji, tvrdeći kako to ne mora biti usvojeno po skraćenoj proceduri, iako postoji odluka Vlade Tuzlanskog kantona, koju je potpisao upravo premijer Gutić, u kojoj je navedeno da izmjene zakona moraju biti usvojene u skraćenoj proceduri. Ministar unutrašnjih poslova Alen Gadžo upozorava da je to, ustvari, blokada MUP-a i normalnog funkcionisanja policije.

“Ovo je klasičan primjer opstrukcije MUP-a. Ja sam peti ministar u nizu koji traži ovu izmjenu zakona na period od godinu dana”, kaže Gadžo.

Premijerov prijedlog da se izmjene zakona uvrste u dužu proceduru je pao jer je to podržalo samo 16 zastupnika predvođeno SDA-om, dok je SDA-ov koalicioni partner DF bio protiv. Iz opozicije upozoravaju da je na sceni definitivni raspad koalicije koja se ne može ni oko čega dogovoriti.

“Ovo je borba oko toga ko će finansijski kontrolisati Ministarstvo – komesar, koji pripada jednoj političkoj stranci iz vladajuće većine, ili ministar, koji je iz druge stranke”, smatra Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

No, danas su na scenu isplivale ozbiljne političke podjele, i među vladajućom koalicijom i podjele unutar same SDA, koja je podijeljena na dvije različite struje koje kontroliraju na jednoj strani predsjednik Kantonalnog odbora SDA Amir Fazlić, a na drugoj Mirsad Kukić. Zbog gubitka kontrole u Nezavisnom odboru Kukić želi DF izbaciti iz vlasti.

 

 

 

 

 

(federalna.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: