Skupština TK-a krije podatke o primanjima zastupnika

Tri mjeseca od usvajanja novog zakona o plaćama, Skupština Tuzlanskog kantona od javnosti krije podatke o ukupnim primanjima skupštinskih zastupnika. Čak je Kolegij Skupštine nezakonito donio odluku prema kojoj su informacije o enormnim plaćama zastupnika tajna. Takvu odluku Skupštine osudila je i Vlada.

Udobne skupštinske fotelje griju zahvaljući glasovima građana Tuzlanskog kantona. Danas od građana strogo kriju podatke o svojim enormnim primanjima. Tako je Kolegij Skupštine, nakon usvajanja kantonalnog zakona o platama izabranih zvaničnika, hitno donio nezakonitu odluku o zaštiti podataka o ukupnim primanjima skupštinskih zastupnika.

“Čim se plate javnih zvaničnika ne čine javnim, ne može se uporediti ni kako se troši budžetski novac”, pojašnjava Muris Bulić, iz CCI-ja.

Zlatan Begić, sa Pravnog fakulteta u Tuzli, ističe da je riječ o grubom kršenju ustavnog principa transparentnosti, a time i tri ustava u ovoj zemlji, što znači da je u pitanju zloupotreba ovlaštenja koja su povjerena nosiocima javnih funkcija.

Takvu odluku su osudili i u državnoj Agenciji za zaštitu podataka, iz koje su istakli da podaci o primanjima izabranih zvaničnika ne spadaju u kategoriju zaštićenih podataka.

Treba napomenuti da Kolegij vodi predsjednik Skupštine Senad Alić, čija su ukupna primanja oko pet hiljada maraka i koji kupuje novi automobil koji će poreske obveznike koštati oko 55 hiljada maraka.

Odluku skupštinskog Kolegija osudio je i kantonalni premijer Bego Gutić, koji je javnosti ponudio na uvid svoja primanja.

Gutić se pohvalio da mu je plata manja za velikih 16 maraka: “Moja oktobarska plata je iznosila 3.224 marke, radi se o starom zakonu, a po novom je obračunato, za isti fond sati, 3.208 – i tada sam rekao da se radi o simboličnom smanjenju plata ministara i premijera”.

No, osnovna plaća u oktobru i novembru nije ista, što potvrđuje da se radi o povećanju, a nikako o smanjenju primanja članova Vlade. Tako je, na primjer, na premijerovoj platnoj listi osnovica puta koeficijent u oktobru iznosila 2.976, a u novembru 3.118 maraka. I to je povećanje za 140 maraka.

federalna.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: