Skandal u NSTK: Prva kantonalna liga samovoljom Izvršnog odbora proširena „preko noći“!

2706_NSTK01Izvlačenje parova Prve nogometne lige TK-a, održano u srijedu, proteklo je burno i u prilično napetoj atmosferi, a izvlačenje parova nije dočekalo 12 predstavnika klubova učesnika lige koji su nezadovoljni napustili sastanak.

Razlog nezadovoljstva klubova je nelegalna odluka Izvršnog odbora NSTK, koji je na sjednici održanoj 8.7.2013. godine mimo svojih ovlasti odlučio da se Prva nogometna liga TK proširuje sa 16 na 18 klubova.

Na taj način u takmičenju je zadržana ekipa NK Kiseljak, a novi prvoligaš je, bez jasnih kriterija, naknadno postala ekipa NK Jedinstvo Lukavica, drugoplasirna ekipa iz jedne od tri Druge kantonalne lige.

Predsjednik NSTK, Muhamed Avdić, generalni sekretar Midhat Arnautović, i predsjednik Komiteta za takmičenje Mirsad Ramić, predstavnicima klubova nisu mogli ponuditi jasno objašnjenje zašto je „preko noći“  donesena odluka o proširenju lige, i ako u Članu 6 Pravilnika o nogometnim takmičenjima u BiH stoji da se odluke o proširenju lige mogu donijeti najkasnije godinu dana prije početka takmičenja.

-Vodili smo se sportskim razlozima i svako ko ima imalo sportskog duha, trebao bi pozdraviti ovu odluku. To su shvatili članovi Izvršnog odbora, koji su odluku donijeli jednoglasno – rekao je prilično neuvjerljivi Avdić, koji plasman u viši rang mimo sportskih terena smatra sportskim potezom kojem treba aplaudirati.

Klubovi najavili priključenje drugim savezima u BiH!

Predstavnici nezadovoljnih klubova su, u pismu potpisanom od strane 14 klubova učesnika lige (neki su se u međuvremenu, vjerovatno pod pritiscima predomislili) naveli da žele manju ali kvalitetniju ligu, te da je proširenje bez prethodne najave neozbiljno i da prouzrokuje poteškoće u organizaciji i pipremama za takmičenje.

-Niko od članova Izvršnog odbora,  i niti jedan klub koji se takmiči u ovoj ligi nije pitao za mišljenje. Sada imamo četiri utakmice više, dodatne troškove, igranje srijedom, što je za amaterske klubove problem. Mi jedva opstajemo, a vi nam na ovaj način i otežavate. Ukoliko ostanete pri ovakvom proširenju lige, mi je nećemo igrati – rekao je Edo Skopljak, predstavnik NK Mladost Brijesnica, nakon čega su predstavnici 12 klubova napustili sastanak.

Iako nisu imali uvjerljiv odgovor na pitanje zašto su prekršili Statut, zbog čega je od tri drugoplasirane ekipe iz drugih kantonalnih liga izabrana baš ekipa Jedinstva iz Lukavice, zašto je tačka o proširenju uvrštena na samoj sjednici Izvršnog odbora i pod kojim pristiscima, u NSTK su ipak uz prisustvo predstavnika manjeg broja  klubova (Svatovac, Gornji Rahić, Sloga SH, Doboj Istok i Jedinstvo) izvukli takmičarske broje.

Međutim, koliko će klubova pristati da učestvuje u „cirkusu“ još uvijek je neizvjesno. Mnogi su u slučaju da liga ostane proširena na ovakav nesportski način, najavili i prelazak u druge kantonalne saveze i FS Distrikta Brčko.

Nusret Helić tražio proširenje?!

Jedini predstavnik IO NSTK koji je prisustvovao sastanku, a koji je 8. jula digao ruku za proširenje lige bio je Suad Salihbašić iz Lukavca. On je istakao da je prijedlog o proširenju lige, na samoj sjednici IONSTK, mimo ranije planiranog dnevnog reda uputio Nusret Helić, načelnik Općine Gračanica i član IO NSTK, te da niko nije niti mogao pitati klubove za mišljenje.

NK Jedinstvo Lukavica (općina Gračanica), koja je u prvoligaško društvo TK-a uvrštena dizanjem ruku, u prošloj sezoni je „čudnim“ odlukama komisija NSTK, ostala bez šest bodova i bez prve pozicije, na šta su se žalili i višim nogometnim instancama.

Da bi ispravili svoje greške, a ipak proteklo prvenstvo proglasili regularnim i prvaku Druge KNL Zapad, FK Seona, omogućili ulazak u rang više, IONSTK je donio Odluku, vjerovatno računajući da će tako udovoljiti objema ekipama.

No, očigledno nisu računali na otpor ekipa kojih se proširenje najviše tiče, koji će, kako su nam potvrdili, o cijelom slučaju samovolje u NSTK upoznati i krovni federalni i državni nogometni savez.

(Tuzlainfo / N. Ć. )

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: